Območna enota Maribor

Poskrbite za svoje zdravje in se udeležite Programa Svit

Območna enota Maribor

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja te bolezni. Od leta 2011 v Registru raka Republike Slovenije beležijo občuten padec novih primerov raka debelega črevesa in danke. Med vsemi novo odkritimi raki v Sloveniji se je med letom 2007 in 2018 rak debelega črevesa in danke po pogostosti pomaknil z drugega na peto mesto.

Zadnje posodobljeno: 03.03.2022
Objavljeno: 03.03.2022

Ta uspeh lahko pripišemo državnemu presejalnemu Programu Svit, ki uspešno deluje že 11 let in je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki pri moških in ženskah med 50. in 74. letom starosti, in sicer vsaki dve leti.

Sodelovanje v Programu Svit je za tiste prebivalce Slovenije, ki so v ciljni populaciji (50-74 let) in imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, brezplačno, saj stroške programa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Program Svit deluje na način, da pri navidezno zdravih odraslih s preprostim testom blata išče sledove prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu so pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve. Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa ali danke razvil rak, oziroma tiste, ki že imajo začetno obliko raka in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.

V letu 2021 je bila odzivnost v Podravju 60,33 %, kar je pod državnim povprečjem, ki je bilo 63,35 %. Pri tem je bila odzivnost v naši regiji veliko višja pri ženskah (65,81 %) kot pri moških (54,56 %), kar je sicer običajno tudi v ostalih zdravstvenih regijah. Celo pod regijskim povprečjem je izstopala mestna občina Maribor z odzivnostjo, ki je znašala le 58,66 %.

Program Svit kljub spreminjajoči se epidemiološki situaciji zaradi covida-19 še naprej deluje. Sodelovanje v Programu Svit je varno za vse, ki so v njegovo izvajanje vključeni. Pri vabljenju in oddaji vzorcev blata posamezniki nimajo stika z drugimi osebami. Če je oseba nato vabljena na kolonoskopijo, se pregleda lahko udeleži zgolj, če nima povišane temperature ali znakov okužbe zgornjih dihal. Pri pregledu se uporablja vsa potrebna varovalna oprema.

Z udeležbo v Programu Svit naredimo veliko za svoje zdravje in kakovost življenja, obenem pa posredno pripomoremo k vzdržnosti in racionalizaciji stroškov zdravstvenega sistema. Zato vse, ki prejmete vabilo v program, močno spodbujamo, da se nanj tudi odzovete.

O vseh morebitnih spremembah in novostih/dogodkih glede delovanja presejalnega Programa Svit je na razpolago spletna stran Programa Svit.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno