Območna enota Maribor

Projekt NiCE-life INTERREG CE – 3. regijska delavnica s temo Podpora neodvisnemu življenju krhkih starejših v domačem okolju – »Digitalna in zdravstvena pismenost«

Območna enota Maribor

V okviru aktivnosti v projektu NiCE-life je bila 15. junija 2021 izvedena 3. regijska delavnica z rdečo nitjo podpore neodvisnemu življenju krhkih starejših v domačem okolju, tokrat na temo digitalne in zdravstvene pismenosti. Uvodoma je prisotne pozdravila Olivera Stanojević Jerković, koordinatorica projekta.

Zadnje posodobljeno: 17.06.2021
Objavljeno: 17.06.2021

Na delavnici je najprej predstavljen pilotni projekt iz Italije: »Pilot testing of the GPS based tracking tool in Treviso, Italy . Davide Tuis iz organizacije ISRAA, Treviso je predstavil pilotni projekt GPS spremljanja oseb z lažjim oblikam demence v njihovem domačem okolju z namenom zgodnjega ukrepanja v primeru nepričakovanih dogodkov. Tatjana Krajnc Nikolić z NIJZ Območna enota Murska Sobota je spregovorila o oblikah pismenosti – zdravstvene in digitalne, kot pogoju za uporabo storitev e-zdravja in vključenosti v sodobni družbi v Sloveniji. Andreja Mezinec z NIJZ je predstavila rezultate projekta ASTAHG s posebnim poudarkom na sodelovanju različnih deležnikov in ustanov za boljše zdravje starejših. Beata Akerman iz Združenja društev upokojencev Slovenije je z udeleženci delavnice podelila izkušnje upokojencev-prostovoljcev v dolga leta delujočem programu »Starejši za starejše«. Drago Perger in Maja Velkovska Šabić sta predstavili pilotni projekt integrirane oskrbe na širšem območju Maribora s storitvami e-oskrbe in e-zdravja. Delavnico in debato je moderirala Olivera Stanojević Jerković.

V zaključkih delavnice je izpostavljena potreba po čim prejšnjem dvigu digitalne zdravstvene pismenosti starejših, potreba po krepitvi medresornega sodelovanja na nacionalni ravni in ravni lokalne skupnosti ter potreba po diverzifikaciji storitev na domu s ciljem ohranjanja samostojnega življenja starejših v domačem okolju in krepitve deinstitucionalizacije. V razpravi tekom delavnice je večkrat omenjen vpliv socialne izolacije na zdravje starejših.


Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno