Območna enota Maribor

Rožnati oktober – svetovni mesec boja proti raku dojk

Območna enota Maribor

Mednarodni mesec osveščanja o raku dojk je mesec oktober, ko z različnimi dejavnostmi opozarjamo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in lastne skrbi za zdravje z namenom zmanjšanja bremena raka dojk.

Zadnje posodobljeno: 18.10.2021
Objavljeno: 18.10.2021

Primerljivo z ostalimi evropskimi državami je tudi v Sloveniji rak dojke najpogostejši rak pri ženskah. Kar pa ne pomeni, da za rakom dojke zbolevajo izključno ženske, saj je med obolelimi dober odstotek moških.  V letu 2018 je za rakom dojk zbolelo 1.527 oseb, med temi 1.516 žensk in 11 moških, umrlo pa 473 žensk in 5 moških1.

Med 30 in 50 % smrti zaradi raka lahko preprečimo z izogibanjem ključnim dejavnikom tveganja in vpeljavo učinkovitih preventivnih ukrepov. V okviru zdravega življenjskega sloga je zato pomembna zdrava in uravnotežena prehrana, redna in razgibana telesna dejavnost, vzdrževanje primerne telesne teže in skrb za duševno zdravje. Dodatno pa breme raka zmanjšujemo z zgodnjim odkrivanjem raka in učinkovito obravnavo tistih, ki že zbolijo2.

Ob dejstvu, da se pojavljanje novih primerov raka dojk še vedno povečuje, je preventivno ravnanje še toliko bolj pomembno. Pravočasno zgodnje odkrivanje raka dojk nam zagotavljata samopregledovanje dojk in redna udeležba v državnem presejalnem programu DORA. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Ob tem je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, katerekoli spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože in morebitni pojavi izcedka. Pri opaženih spremembah se je treba posvetovati z izbranim zdravnikom.

Program DORA je organiziran populacijski presejalni program zgodnjega odkrivanja raka dojk za ženske v starosti od 50 do 69 let. Ženske ciljne skupine so vsaki dve leti vabljene na presejalno mamografijo, katere namen je odkriti zgodnje, še netipne spremembe, ko je verjetnost ozdravitve bistveno večja. Udeležba v program je za tiste prebivalke Slovenije, ki so v ciljni starostni populaciji in imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, brezplačna.

Skrb za zdravje in udeležba v presejalnem programu je še posebej pomembna v času epidemije covid-19. Tudi letos je delež obravnavanih rakov dojk za okrog 10 % manjši, kar pomeni, da se v času epidemije odkrije manj rakov v zgodnjih fazah, ki imajo zato slabšo prognozo in potrebujejo zahtevnejše zdravljenje. Odzivnost v program DORA za leto 2020 v Podravski regiji je bila primerljiva z državnim povprečjem in sicer 74,3 %.

Pomembno je, da se na vabilo v program DORA odzivamo vsake dve leti in smo pozorni na morebitne nepojasnjene zdravstvene težave ali novonastale spremembe.

Redno samopregledovanje dojk in udeležba v program DORA sta pristopa, ki dokazano zmanjšujeta umrljivost za rakom dojk.

Več informacij o dogajanju v okviru rožnatega oktobra, poteku presejalnega programa DORA in nasvetov za zdravo življenje ter preprečevanju raka dojk lahko najdete na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, programa DORA in Europa Donna Slovenija

(https://nijz.da.enki.si/www.dora.onko-i.siwww.europadonna.si)

 

Viri:
1. Zadnik V, Žagar T. SLORA: Slovenija in rak. Epidemiologija in register raka. Onkološki inštitut Ljubljana. www.slora.si (11. 10. 2021)
2. World Health Organization Cancer https://www.who.int/health-topics/cancer#tab=tab_2 (11. 10. 2021)


Pripravila: Aljaž Brlek, Milan StojanovićNIJZ – Območna enota Maribor

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno