Območna enota Maribor

Svetovni dan brez tobaka 2021 – ”Odločeni! Opuščamo kajenje”

Območna enota Maribor

Svetovni dan brez tobaka, ki ga vsako leto obeležujemo 31. maja, pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Uporabi tobaka in pasivnemu kajenju (izpostavljenosti tobačnemu dimu drugih) pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na hude posledice obeh, spodbujamo k opustitvi uporabe tobačnih izdelkov, zmanjševanju pasivnega kajenja ter spomnimo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi.

Zadnje posodobljeno: 17.05.2021
Objavljeno: 17.05.2021

Tobak je potrošniški izdelek, ki je odgovoren za največ nepotrebnih in prezgodnjih smrti. Kajenje škoduje tako rekoč vsakem organu v človeškem telesu. Povzroča rakava obolenja (pljučni rak, rak dihalnih poti, rak ustne votline, rak želodca, rak debelega črevesa in danke idr.), bolezni srca in ožilja (srčni infarkt, možganska kap, ateroskleroza idr.), bolezni dihal (astma, pljučnica, pogostejši kašelj, povečano izločanje sluzi in oteženo dihanje idr.), sladkorno bolezen, impotenco pri moških in zmanjšano plodnost pri ženskah in spremembe na koži in zobeh.

Delež kadilcev v Sloveniji po najnovejših podatkih znaša 20,4 %. Le-ta je višji med moškimi kot pri ženskah. Nižje odstotke kadilcev beležimo v najstarejši starostni skupini in med prebivalci z najvišjo stopnjo izobrazbe. Kajenje med prebivalci Podravske regije upada, in sicer iz 24,1 % (2016) na 20,0 % (2020). Vendar pri kadilcih v naši regiji zaznamujemo večje število dnevno pokajenih cigaret v primerjavi z državnim povprečjem. Posebno je zaskrbljujoče naraščajoč trend uporabe novih, netradicionalnih izdelkov (elektronske cigarete, brezdimni tobačni izdelki, vodne pipe) tako med mladimi kot tudi pri odraslih.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo, da naj se posamezniki, ki potrebujejo pomoč pri opuščanju kajenja, vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem uporabnikom. Brezplačni svetovalni telefon 080 27 77 deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Brezplačni so tudi programi opuščanja kajenja, skupinski in individualni, ki potekajo v Zdravstveno-vzgojnih centrih in Centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Kadilci za obisk centra ne potrebujejo napotitve s strani osebnega zdravnika. Povezava do seznama Zdravstveno-vzgojnih centrov in Centrov za krepitev zdravja je dostopna na naslednji povezavi. Plačljivi viri pomoči pri opuščanju kajenja sta nikotinsko nadomestno zdravljenje (žvečilni gumi, obliži, pršila) in ne-nikotinska zdravila, ki jih zdravnik predpiše na recept.

Opuščanje kajenja je še posebej pomembno v času epidemije COVID-19. Kadilci so bolj verjetno dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek okužbe s covid-19, česar pa ne moremo izključiti tudi pri uporabi drugih tobačnih in povezanih izdelkov.

Prepričani smo, da lahko s skupnimi močmi pomembno zmanjšamo razširjenost in posledice kajenja ter tako izboljšamo zdravje prebivalcev Slovenije.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (https://nijz.da.enki.si/) lahko najdete objave s področja kajenja v zavihku Področja dela/Tobačni in povezani izdelki ali pa v zavihku Publikacije, področje kajenje.

 

Pripravil:
Milan Stojanović
NIJZ – Območna enota Maribor

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno