Območna enota Murska Sobota

Aktivnosti NIJZ OE Murska Sobota v mesecu juniju

Območna enota Murska Sobota

Zadnje posodobljeno: 14.06.2022
Objavljeno: 14.06.2022

JAVNO ZDRAVJE V POMURJU

Sodelavci območne enote Murska Sobota smo organizirali strokovno srečanje »Javno zdravje v Pomurju«. Na srečanju smo predstavili rezultate programa Svit, projekt Zdravje v občini skupaj z nekaterimi ključnimi podatki in novo spletno stranjo. Predstavili smo tudi podatke o obeh drugih presejalnih programih ter izsledke projekta Nice-Life v katerem smo bili projektni partner. Udeležencem smo predstavili tudi ključne novosti v Centrih za krepitev zdrava, Centrih za duševno zdravje, novosti na področju patronažnega varstva ter nekatere podatke s področja nalezljivih bolezni. Srečanje je potekalo 7. 6. preko spletne platforme Zoom. Namenjeno je bilo strokovni javnosti, zdravstvenim delavcem v Pomurju, zato smo se povezali tudi s Strokovnim društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja. Srečanje je potekalo v sproščenem vzdušju in ob zadovoljivi udeležbi. Predstavlja pomemben korak k krepitvi medsebojnega sodelovanja in umeščanja območne enote kot pomembne zdravstvene ustanove v naši regiji.

ARCONT d.d. (Gornja Radgona)

Sodelovanje z lokalno skupnostjo in deležniki je pomembna naloga javnega zdravja. Sodelavci območne enote Murska Sobota smo se pridružili aktivnostim podjetja Arcont d.d. v Gornji Radgoni, ki je tudi eden izmed največjih zaposlovalcev v regiji. V sklopu aktivnosti »Mesec zdravja v Arcontu« je 8.6.2022 potekala tudi celodnevna aktivnost »TRŽNICA ZDRAVJA«.  Ob tem dogodku smo se pridružili tudi sodelavci območne enote in pripravili stojnico na kateri smo zaposlene (900 oseb) seznanjali s pomenom in potekom presejalnega programa Svit, predstavljali smo tudi druge vidike zdravega življenjskega sloga, hkrati pa je bil v okviru prireditve predstavljen tudi napihljivi model debelega črevesa. Skozi napihljivi model debelega črevesa se je sprehodilo večje število zaposlenih, katere so strokovni sodelavci območne enote M. Sobota seznanili s samim razvojem bolezni, potekom programa in hkrati odgovarjali tudi na njihova vprašanja in dileme.

 

SHOD EVANGELIČANSKE HUMANITARNE ORGANIZACIJE »PODPORNICA«

Sodelovali smo na  54. shodu humanitarne organizacije EHO PODPORNICA, ki se ga je udeležilo okrog 400 obiskovalcev. V zavetju parka drevoreda Martina Lutra smo pripravili stojnico na kateri smo predstavili program Svit in tudi nekatere druge preventivne aktivnosti. Množica obiskovalcev, ki so prišli iz celotnega Pomurja, se je sprehodila tudi mimo naše stojnice. Številni obiskovalci so pokazali izjemno  zanimanje za Program Svit. Razdelili smo veliko informativnega materiala in odgovorili na različna vprašanja, strahove in dileme posameznikov.

 

DOM KUZMA

Sodelavci območne enote smo v okviru zaključka akcije »Goreče sporočilo« obiskali tudi starejše občane v Domu Kuzma. Stanovalci doma so se priključili naši akciji in pripravili lep plakat, ki so ga namenili osveščanju svojih sostanovalcev in obiskovalcev doma o škodljivosti kajenja. Razdelili smo jim manjše pozornosti in zahvale za sodelovanje. Hkrati pa smo zaposlenimi predali tudi promocijska gradiva programa Svit, ki bodo obiskovalce in tiste stanovalce, ki so še vključeni v program Svit dodatno vzpodbujala k njihovi udeležbi v programu.

 

Sodelovanje v lokalni skupnosti Veščica.

Ob prireditvi v krajevni skupnosti Veščica smo zagotovili promocijski material in plakate za promocijo programa Svit.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno