Območna enota Murska Sobota

“Goreče sporočilo: svobodni!” – aktivnost spodbujanja nekajenja med mladimi

Območna enota Murska Sobota

Ob svetovnem dnevu brez tobaka so  tudi regijske aktivnosti  NIJZ OE Murska Sobota usmerjene v spodbujanje opuščanja kajenja  v različnih ciljnih skupinah ter v promocijo obstoječih programov pomoči. Za zdravje prebivalcev je zelo pomembno, da preprečimo zasvojenost novih generacij z nikotinom in prehod na kasnejše kajenje.

Zadnje posodobljeno: 31.05.2023
Objavljeno: 31.05.2023

Promocija nekajenja je pomembna javnozdravstvena aktivnost, še posebej med mladimi, ker je cilj  preprečevanje začetka in nadaljevanja kajenja. “Nikotin je škodljiv za otroke in mladostnike ne glede na to od kod izvira, iz cigarete, vodne pipe ali elektronske cigarete. Adolescenca (najstništvo) je kritično obdobje za razvoj možganov. Izpostavljenost nikotinu lahko v tem obdobju povzroči trajno škodo v procesu razvoja možganov, privede do zasvojenosti in vodi do trajne uporabe tobačnih izdelkov.” (NIJZ)

Aktivnost »Goreče sporočilo: svobodni!« spodbuja razmišljanje o pomenu izbir. Nasprotje svobode je zasvojenost, ki ima nešteto obrazov. Biti svobodna/svoboden pomeni, da počnemo reči, ki nas veselijo, izpolnjujejo z zadovoljstvom in občutkom sreče. Z zdravimi, vsakodnevnimi izbirami gradimo temelje za zdravo življenje in svoje dobro počutje.

Večina mladih ne kadi in si zasvojenosti s tobakom ne želi. Otroci in mladi so dobri zavezniki pri prenosu informacij o vrednoti zdravja in lahko vplivajo na odločitve in spremembe stališč svojih bližnjih in prijateljev.

V aktivnosti  so sodelovali mentorji v osnovnih šolah, ki so poskrbeli za uvodna predavanja in pogovore o problematiki kajenja. Udeleženci so potem lahko izdelovali voščilnice ali risbice namenjene izbrani osebi (kadilcu) in ji v sliki in besedi zaželeli kaj lepega povezanega z zdravjem. Aktivnost je namenjena tudi tistim osebam, ki uporabljajo nekatere od novih oblik tobačnih izdelkov: elektronske cigarete, vodne pipe, ki vsebujejo nikotin in zdravju škodljive kemične snovi.

Z aktivnostjo smo želeli spodbuditi  posameznike, da kadilce, ki jih osebno poznajo, motivirajo k spremembi stališča  do kajenja . Sporočilo , svojo prijazno misel in skrb zanj,  so poljubno opremili in namenili »svojem« kadilcu. Otroci  so nagovorili svoje starše, sorojence, sorodnike, sosede, najstniki svoje vrstnike.

Aktivnost je potekala 4 mesece – začetek je ob dnevu brez cigarete 31. januarja in zaključek 31. maja, na dan, ko obeležujemo svetovni dan brez tobaka.

Za leto 2023 smo izbrali: 

TOP 10 

 1. Lina Šukar, 7. c, OŠ PUCONCI, mentorica: Monika Vidmar
 2. Mykhailo Darpiniants, 7. b, OŠ KRIŽEVCI, mentor: Ciril Kosi
 3. Ana Matjašec, 2. r., OŠ KOBILJE, mentorica: Danijela Belovič
 4. Maša Bohanec, 7. b, OŠ KRIŽEVCI,  mentor: Ciril Kosi
 5. Jan Ščančar, 5. a, OŠ KUZMA, mentorica: Brigita Barbarič
 6. Tijan Rogač, 8. a, OŠ PUCONCI, mentorica: Monika Vidmar
 7. Ana Prša, 7. b, OŠ KRIŽEVCI,  mentor: Ciril Kosi
 8. Lana Ficko 7. b, OŠ PUCONCI, mentorica: Monika Vidmar, Tijana Lovenjak, 6. c, OŠ PUCONCI, mentorica: Monika Vidmar, Ajša Breznik, 7. b, OŠ PUCONCI, mentorica: Monika Vidmar
 9. Klara Soldat, 6. a, OŠ FRANCETA PREŠERNA, Črenšovci, mentor: David Lukač
 10. Teo Bukovec, 6. r., OŠ KOBILJE, mentor: David Lukač

V aktivnosti spodbujanja nekajenja je sodelovalo 13 pomurskih osnovnih šol – 258 učencev in  22 mentorjev .

 1. OŠ Puconci
 2. OŠ Kobilje
 3. OŠ Kuzma
 4. OŠ Tišina – POŠ Gederovci
 5. OŠ Ivana Cankarja – POŠ Cven
 6. OŠ Mala Nedelja
 7. OŠ Križevci
 8. OŠ Sveti Jurij, Rogašovci
 9. OŠ sv. Jurij ob Ščavnici
 10. OŠ Kajetana Koviča, Radenci
 11. OŠ Franceta Prešerna, Črenšovci
 12. OŠ Ivana Cankarja
 13. OŠ Šalovci

Po izboru  TOP 10 izdelkov, pripravljamo ožji izbor izdelkov v obliki razstav, ki bosta na ogled do konca junija v izložbenem oknu Galerije Murska Sobota in v avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota

Vsem udeležencem v  naši aktivnosti Goreče sporočilo 2023 se zahvaljujemo in vabimo že zdaj k sodelovanju v naših prihodnjih aktivnostih.  Želimo uspešen zaključek šolskega leta in lepe ter sproščene počitnice.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno