Območna enota Murska Sobota

Likovni natečaj na temo spodbujanja nekajenja, »Goreče sporočilo: svobodni!«

Območna enota Murska Sobota

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje OE Murska Sobota smo za pomurske šolarje in dijake  pripravili likovni natečaj o pomenu zdravih izbir, pod imenom »Goreče sporočilo:  svobodni!«.

Zadnje posodobljeno: 01.02.2023
Objavljeno: 01.02.2023

Nasprotje svobode je zasvojenost, ki ima nešteto obrazov. Poznamo zasvojenost z nikotinom, alkoholom, internetom, družbenimi omrežji, računalniškimi igricami, nakupovanjem…

Biti svobodna/svoboden pomeni, da počnemo reči, ki nas veselijo, izpolnjujejo z zadovoljstvom in občutkom sreče. Z zdravimi, vsakodnevnimi izbirami gradimo temelje za zdravo življenje in svoje dobro počutje.

S svojo pozitivno naravnanostjo mladi lahko tudi sami prispevajo k bolj zdravemu življenju in okolju, saj so dobri zavezniki pri prenosu informacij o pomenu in vrednoti zdravja.

Z natečajem želimo, da udeleženci motivirajo kadilce in uporabnike novih tobačnih izdelkov*, ki jih osebno poznajo, da spremenijo svoje stališče do uporabe proizvodov z nikotinom. Tem osebam naj namenijo svojo prijazno misel in skrb zanje, ki ga izrazijo z »gorečim sporočilom«.

Otroci lahko nagovorijo svoje starše, sorojence, sorodnike, sosede, najstniki svoje vrstnike. Aktivnosti se lahko v podporo mlajšim pridružijo tudi odrasli.

Kako se lotiti izziva

  • Najmlajši udeleženci lahko naredijo voščilnico, ali risbico namenjeno izbrani osebi ter ji v sliki in besedi zaželijo kaj lepega povezanega z zdravjem.
  • Najstniki naj  svoje »Goreče sporočilo« poljubno opremijo in namenijo »svojemu« kadilcu/uporabniku novih tobačnih izdelkov kot SMS, ali kot sporočilo preko družbenih omrežij, Vibera, Messengerja…

Osebno sporočilo naj bo duhovito, prisrčno, zabavno, prijazno.

Začetek in trajanje aktivnosti

Aktivnost poteka 4 mesece – začne se ob Dnevu brez cigarete 31. januarja  in se zaključi 31. maja, na dan, ko obeležujemo Svetovni dan brez tobaka. K promociji aktivnosti bomo povabili medije. Načrtujemo postavitev  dveh razstav prispevkov, ki bosta dostopni širši javnosti.

Osvojite nagrado

Izdelke nam lahko pošljete do 22. 5. 2023

  1. Po pošti, ali dostavite osebno na naslov:

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota

»Goreče sporočilo: Svobodni!«

Arhitekta Novaka 2b, 9000 Murska Sobota

  1. Fotografije ali zaslonske posnetke poslanih sporočil ter likovnih izdelkov pošljite na e-naslov: jadranka.jovanovic@nijz.si.

Med zbranimi sporočili bomo  izbrali  10 najbolj zanimivih, izvirnih in duhovitih sporočil  ter jih nagradili s praktičnimi nagradami.

*novi tobačni izdelki: elektronske cigarete, vodne pipe, elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke,  snus (fuge), ki se označuje kot tobak za žvečenje.

Nagrajena risba iz šolskega leta 2020/21, avtorice Saše Matjašec iz OŠ Miška Kranjca, Velike Polane

Dopis Osebno sporočilo za kadilca, uporabnika novih tobačnih izdelkov

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno