Območna enota Murska Sobota

Nosečnost brez alkohola: prvo darilo staršev svojemu otroku

Območna enota Murska Sobota

V pomurski regiji vsako leto nabor aktivnosti namenimo ozaveščanju javnosti o škodljivosti alkohola v času nosečnosti, v času načrtovanja nosečnosti in seveda v času dojenja.

Zadnje posodobljeno: 08.09.2022
Objavljeno: 08.09.2022

Leto 2022 je leto mladih, zato letos poudarek dajemo razmišljanju mladih o alkoholu in nosečnosti. Zavedanje, da pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, pred zanositvijo in med nosečnostjo lahko škodi zdravju in dobrobiti potomcev, je še zlasti pomembno med mladimi, saj bodo nekoč verjetno postali starši. Mladi nam sporočajo, da se vsekakor strinjajo, da pitje alkoholnih pijač med nosečnostjo predstavlja problem. Zavedajo se tega, da ko mama zaužije alkohol, ga zaužije tudi nerojeni otrok, kar mu seveda škoduje. In ne samo njemu, tudi mamici, nosečnici, saj vpliva na njeno zdravje in varnost.

Način življenja obeh staršev v obdobju pred in okoli spočetja ter med nosečnostjo pomembno vpliva na otrokovo zdravje skozi celo življenje. Torej ni varne alkoholne pijače, ni varne količine in ni varnega obdobja. Alkohol škodljivo vpliva na razvoj otroka vse od časa zorenja jajčeca in semenčice do rojstva.

Tudi letos opozarjamo na prizadevanja posameznikov in družbe za dobrobit naših otrok in zato smo v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota vzpostavili INFO točko z gradivi. Ker želimo nagovoriti čim širši krog ljudi in delovati v smislu celostnega skupnostnega pristopa smo posebej nagovorili tudi naše občine, da preko svojih kanalov obveščanja opozorijo na problematiko. K sodelovanju smo seveda kot vsako leto tudi letos povabili vse regijske medijske kanale obveščanja.

Darilo staršem otroku, ki pred rojstvom ni bil izpostavljen alkoholu je zdrav telesni in duševni razvoj. Odgovornost pa ni le na strani bodoče mamice, ampak so tu tudi očka, stari starši, prijatelji in vsa njena ožja in širša okolica. Zato moramo vsi skupaj podpirati bodoče starše pri tem.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno