Območna enota Murska Sobota

Nosečnost brez alkohola za zdravje in dobrobit otrok je skupna odgovornost družbe

Območna enota Murska Sobota

V naši regiji vsako leto 9. septembra obeležujemo dan namenjen ozaveščanju javnosti o škodljivosti alkohola v času nosečnosti, v času načrtovanja nosečnosti in v času dojenja.

Zadnje posodobljeno: 08.09.2021
Objavljeno: 08.09.2021

Letošnje glavno sporočilo je, da problem alkohola in nosečnosti ni omejen zgolj na samo nosečnost in niti ne izključno na ženske, ampak da je prizadevanje za nosečnost brez alkohola skupna odgovornost celotne družbe. Odnos bodočih staršev do alkohola in nosečnosti je namreč odraz širšega družbenega odnosa do pitja alkohola. Tudi pitje alkohola in vzorci pitja v času nosečnosti so povezani s splošnimi vzorci pitja alkohola med prebivalci. Zato je nosečnost brez alkohola za dobrobit otrok skupna odgovornost družbe.

Način življenja obeh staršev v obdobju pred in okoli spočetja ter med nosečnostjo pomembno vpliva na otrokovo zdravje skozi celo življenje.

Tudi letos opozarjamo na nujna skupna prizadevanja za dobrobit naših otrok in zato smo v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota in v Romskem informativnem centru ROMIC vzpostavili INFO točki z gradivi. Ker želimo nagovoriti čim širši krog ljudi in delovati v smislu celostnega skupnostnega pristopa smo posebej nagovorili tudi naše občine, da preko svojih kanalov obveščanja opozorijo na problematiko. K sodelovanju smo seveda kot vsako leto tudi letos povabili vse regijske medijske kanale obveščanja.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno