Območna enota Murska Sobota

Pomurje : »Otroci za varnost v prometu 2021«

Območna enota Murska Sobota

V novembru - mesecu boja proti zasvojenosti izvajamo že tradicionalno aktivnost »Otroci za varnost v prometu«. Otroci so z učitelji obravnavali teme varnosti v prometu in pitja alkohola, nato pa so pri pouku izdelali likovni izdelek, ki je vključeval motive prometne varnosti in sporočilo odraslim, da alkohol in promet ne gresta skupaj.

Zadnje posodobljeno: 15.11.2021
Objavljeno: 15.11.2021

Naša življenja je močno zaznamovala epidemija in z njo povezani ukrepi, ki močno omejujejo aktivnosti. Vse prilagoditve, vsa negotovost pri mnogih prebivalcih sprožajo nelagodje in celo stres. V podobnih situacijah in v iskanju razbremenitve ljudje še bolj pogosto posegajo po alkoholu. Ravno in tudi zato so preventivne aktivnosti pomemben kamenček za ohranjanje in krepitev zdravja, ki ga ne smemo zanemariti. Na NIJZ se trudimo v spremenjenih razmerah nagovarjati tudi perečo problematiko pitja alkohola in vožnje. Otroci predstavljajo dobro in hvaležno publiko z dostopom do pomembnih starejših, staršev in drugih sorodnikov. Otroci s svojimi sporočili lahko spremenijo svet.
Organizatorji smo morali številne ulične akcije z načrtovano izvedbo na martinovo 11.11.,  v vseh slovenskih  regijah, preložiti na čas, ko bo epidemiološka situacija dopuščala varnejšo izvedbo dogodkov. Otroške izdelke, ki smo jih prejeli, bomo opremili z spremljajočimi gradivi in jih ob različnih priložnostih izročili odraslim, udeležencem v prometu. Opažamo, da je udeležba v aktivnosti »Otroci za varnost v prometu 2021«  skromnejša v primerjavi z preteklimi leti, smo pa glede na kompleksne in zahtevne  razmere povezane z epidemijo, zelo zadovoljni. V vseh 9 regijah se je skupne aktivnosti v organizaciji NIJZ udeležilo 4866 otrok in učencev ter 248 mentorjev iz 87 šol in vrtcev.
V pomurski regiji je v aktivnosti sodelovalo 24 šol in predšolskih ustanov, 888 otrok in učencev ter 77 mentorjev. Območna enota NIJZ Murska Sobota v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota  je za uporabnike knjižnice in zaposlene pripravila razstavo dela prispelih izdelkov ter  gradiv SOPA.
Nacionalni inštitut za javno zdravje s svojimi območnimi enotami se zahvaljuje za sodelovanje vsem udeležencem v aktivnosti  Otroci za varnost v prometu 2021  in  vsem voznikom želi »Varno vožnjo brez alkohola.«

Letak »Otroci za varnost v prometu« 2021


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno