Območna enota Murska Sobota

Svetovni dan zdravja 2022 – Naš planet, naše zdravje

Območna enota Murska Sobota

Svetovna zdravstvena organizacija vsako leto 7. aprila obeležuje svetovni dan zdravja. K tej obeležiti se pridružujemo vsi, ki se tako ali drugače udeležujemo zdravja. Na ta dan poudarjamo pomen zdravja ter kako ga ohranjati in krepiti.

Zadnje posodobljeno: 07.04.2022
Objavljeno: 07.04.2022

Dan ni izbran naključno, saj je 7. aprila 1948 začela veljati ustanovna listina Svetovne zdravstvene organizacije. V dokumentu najdemo tudi definicijo zdravja, ki predstavlja »stanje popolnega telesnega, psihološkega in socialnega blagostanja«. Zdravje sicer oblikujejo številni dejavniki, ki izvirajo iz naših bioloških predispozicij, našega načina življenja in seveda okolja v katerem živimo, se šolamo, delamo in ki nam omogoča zdravo življenje. Pomemben element zdravega načina življenja je tudi zadostna telesna dejavnost. Naše okolje mora nuditi oporo in tak način življenja tudi omogočati. Poleg družbenega okolja je zelo pomembno naše naravno okolje, ki je tudi rdeča nit letošnjega dneva zdravja.  Tema se usmerja na klimatske spremembe, onesnaženost našega planeta, onesnaženost zraka in vode ter iz tega izhajajočih negativnih posledic na zdravju.

 

Na območni enoti NIJZ v Murski Soboti letos želimo povezati osveščanje o pomenu telesne dejavnosti z zavedanjem o pomenu zdravega naravnega okolja, ki nas obdaja. Pripravili smo akcijo promocije telesne dejavnosti v okviru naše tradicionalne akcije Zgeni.se. Prebivalce regije vabimo, da se napotijo v naravo v svoje naravno okolje in ga opazujejo. Izbrali smo 8 lokacij kot predloge, ki jih lahko v prihodnjih dveh mesecih tudi obiščejo. Seveda lahko naštete lokacije tudi zamenjajo, pomembno je ,da poleg telesne dejavnosti pomislijo tudi na okolje in na skrb zanj.

 

Letošnji svetovni dan zdravja smo obeležili v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, kjer smo pripravili razstavo s ključnimi informacijami o zdravem življenjskem slogu in programih, ki  potekajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Ob tej priložnosti smo tudi pričeli z akcijo Zgeni.se v pomlad. Na stojnici so se nam pridružili tudi predstavniki Centra za krepitev zdravja ZD Murska Sobota, ki so predstavili aktivnosti in delavnice v CKZ ter model zdravega obroka.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno