Območna enota Murska Sobota

Zaključek akcije Zimska gibanica 2023

Območna enota Murska Sobota

Že tretje leto zapored smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Območna enota Murska Sobota pripravili akcijo »Zimska gibanica«, katere namen je motivirati prebivalce pomurske regije k  telesni dejavnosti.

Zadnje posodobljeno: 17.03.2023
Objavljeno: 17.03.2023

Pomemben dejavnik krepitve in ohranjanja zdravja je zdrav življenjski slog, pri čemer ima zelo veliko vlogo tudi zadostna količina telesne dejavnosti. Slednja ugodno vpliva tudi na naše duševno zdravje, zato še toliko bolj poudarjamo pomen medsebojnega sodelovanja in spodbujanja.

Akcijo tradicionalno pripravljamo takoj, ko zakorakamo v novo leto in si ob tem zadamo novoletne zaobljube in cilje za več gibanja. V letošnji akciji smo tako zbrali preko milijon minut telesne dejavnosti, natančneje 1.051.759 minut. Natančnega podatka o številu udeležencev ni mogoče pridobiti, saj je marsikdo poročal zbrane minute v skupini, bodisi v družini ali vrtcu, šoli. Podatke o zbranih minutah je poslalo preko 400 poročevalcev, sodelujočih oseb pa je zaradi zgoraj naštetih razlogov bilo bistveno več. Največji odziv smo v šolah sicer dosegli v preteklih letih, letos se v akcijo šole niso vključile v tako visokem številu, seveda pa so zagotovo zavzeto skrbele za telesno dejavnost učencev. Med aktivnostmi je bilo največ minut zbranih s hojo, tekom in kolesarjenjem, kar kaže na to, da so prevladovale različne dejavnosti na prostem.

Kljub temu, da nismo dosegli vmesnega cilja, preseči minute zbrane v lanski akciji, pa smo uspeli povezovati prebivalce v skrbi za svoje telesno in duševno zdravje. Akcija je postala prepoznavna in tradicionalna, zato se že veselimo priprave in izzivov, ki nam jih bo prinesla Zimska gibanica 2024.

Ob zaključku akcije se vsakemu posamezniku iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in prispevane minute gibanja. Ker je pomembno, da ne opustimo pridobljenih navad in da se še naprej gibamo, vas vabimo, da se nam priključite k akciji »Zgeni.se v pomlad«.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno