Območna enota Novo mesto

Strokovni posvet »Krepitev zdravja s skupnostnim pristopom«

Območna enota Novo mesto

8. junija 2023 je Nacionalni inštitut za javno zdravje območna enota Novo mesto za predstavnike občin v zdravstveni regiji Novo mesto organiziral strokovni posvet »Krepitev zdravja s skupnostnim pristopom«.

Zadnje posodobljeno: 23.06.2023
Objavljeno: 23.06.2023

Na poldnevnem delovnem posvetu so bili predstavljeni kazalniki o zdravju ter pomen spremljanja zdravja populacije in zbiranja podatkov v zdravstvu, ki je ključno za načrtovanje in izvajanje aktivnosti, s katerimi želimo izboljšati zdravje populacije. Predstavljeni so bili tudi nekateri razpoložljivi viri podatkov preko katerih lahko dostopamo do  statističnih podatkov in kazalnikov, ki opredeljujejo zdravje populacije (na državni, regijski in občinski ravni).

Viri podatkov:

  • Do podatkovnega portala NIJZ dostopate tukaj.
  • Do aplikacije »Zdravje v občini«, kjer se nahaja nabor osnovnih informacij o zdravju prebivalcev vseh slovenskih občin, dostopate tukaj.

Udeleženci srečanja so se seznanili s preventivnimi programi, ki so sistemsko urejeni s Pravilnikom za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni.

Na strokovnem posvetu sta bila predstavljena tudi programa »Slovenska mreža zdravih šol« in »Zdravje v vrtcu«, ki za otroke in mladostnike s svojimi aktivnostmi v šoli in vrtcih nudita zdravju podporno okolje.

Udeleženci so spoznali tudi program »Zdrava mesta«, mednarodni program Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki v lokalnih okoljih pospešuje novosti in spremembe v lokalni zdravstveni politiki ter zagovarja nove pristope k družbenemu zdravju. Več o namenu in ciljih programa si lahko preberete tukaj.

Predstavnica Občine Črnomelj je prisotne seznanila z regijskim primerom dobre prakse v njihovi občini, s katerim se prizadevajo izboljšati zdravje otrok in mladostnikov.

 

Udeleženci posveta so bili seznanjeni s pozitivnimi vidiki skupnostnega pristopa (v katerem izvajalci zdravstveni storitev s svojimi storitvami prihajajo v okolje skupnosti) in Lokalno skupino za krepitev zdravja (ki lahko kot neformalna posvetovalna skupina pripomore k boljšemu zdravju skupnosti).

Rdeča nit in namen delovnega posveta je bilo iskanje skupnih rešitev, ki bodo doprinesle boljšemu zdravju otrok in mladostnikov. S tem namenom je v drugem delu srečanja potekala delavnica »Znanje za iskanje rešitev«, v kateri so udeleženci opredelili izzive in iskali načine, s katerimi v lokalnem okolju krepimo, ohranjamo in varujemo zdravje otrok in mladostnikov.

Predstavitev KREPITEV ZDRAVJA V OBČINI s skupnostnim pristopom

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno