Območna enota Ravne na Koroškem

Evropski teden mobilnosti – 16. – 22. september: 20 let preventivne akcije KOROŠKA V GIBANJU

Območna enota Ravne na Koroškem

V tednu med 16. in 22. septembrom obeležujemo Evropski teden mobilnosti (ETM), ko vsako leto združimo moči Občina Ravne na Koroškem, NIJZ Območna enota Ravne in skupaj z vrtci, šolami ter različnimi društvi za zdravje in športnimi društvi izvedemo preventivno akcijo Koroška v gibanju. Letos bomo poleg postavitve Grajske gibalnice, 20. 9. 2022 ob 16. uri na dogodku otvorili Plac za špilat, v parku pa bodo hkrati potekale predstavitve društev in različne gibalne aktivnosti. 20. obletnico akcije bomo obeležili tudi z razstavo fotografij.

Zadnje posodobljeno: 16.09.2022
Objavljeno: 16.09.2022

ETM letos poteka pod sloganom: Trajnostno povezani. Pobuda opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj so te pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti našega bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

Ker pa za zdravo skupnost ni pomembna zgolj trajnostna mobilnost, ampak tudi spodbujanje različnih oblik gibanja pri vseh generacijah, smo se odločili da k naši ponudbi različnih športnih objektov in prostorov dodamo še enega in sicer Plac za špilat.

Plac za špilat

Ideja o Placu za špilat izhaja iz publikacije s starimi gibalnimi igrami Gremo se špilat, ki smo jo v letošnjem letu izdali v okviru projekta Ravne – zdravo mesto. V skupini so pod okriljem občine Ravne sodelovali še Vrtec Ravne, OŠ Koroški jeklarji, OŠ Juričevega Drejčka, OŠ Prežihovega Voranca, Šolski center Ravne, Društvo diabetikov Mežiške doline in NIJZ OE Ravne.

Plac za špilat bo namenjen promociji starih iger, zbranih v knjižici Gremo se špilat. Otvoritev Placa bo v torek, 20. septembra 2022 ob 16. uri v športnem parku pri tenis igrišču. V Grajskem parku bodo hkrati potekale predstavitve društev in različne gibalne aktivnosti. Ponovno bomo postavili tudi Grajsko gibalnico, krožno pot s tablami z gibalnimi vajami in kontakti društev. Ta bo obiskovalcem na voljo do konca oktobra.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.

VABILO – KOROŠKA V GIBANJU 2022

20 let preventivne akcije

20. obletnico akcije Koroška v gibanju bomo obeležili tudi z razstavo fotografij, ki so nastale med leti 2002 in 2021, na različnih lokacijah, kjer je prireditev potekala. Prvih 11 let na Uršlji gori, vmes 3 leta ob Ivarčkem jezeru, zadnjih 6 let pa v Grajskem parku na Ravnah. Razstava bo ob Placu za špilat na ogled do konca oktobra 2022.

20 let neprekinjenega izvajanja preventivne akcije je zahtevalo ogromno angažmaja vseh sodelujočih, organizacije, logistike, tudi finančnih sredstev ter seveda prilagajanja različnim izzivom, s katerimi smo se srečali tekom dveh desetletij.Zahvaljujemo se Občini Ravne na Koroškem za vsakoletno finančno in organizacijsko podporo, vsem vrtcem, šolam, društvom in organizacijam, ki so v teh letih sodelovali pri izvedbi dogodkov ter medijem za promocijo in večjo prepoznavnost. Dokazali smo, da lahko s sodelovanjem in povezovanjem premagujemo ovire in skrbimo za boljše zdravje različnih generacij v svoji skupnosti.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno