Območna enota Ravne na Koroškem

Gremo se špilat – igre za zabavo na prostem

Območna enota Ravne na Koroškem

Na Območni enoti Ravne na Koroškem NIJZ smo v okviru projekta Ravne – zdravo mesto pod okriljem občine Ravne na Koroškem skupaj s partnerji (Vrtec Ravne na Koroškem, Šolski center Ravne na Koroškem, Društvo diabetikov Mežiške doline) pripravili publikacijo s starimi gibalnimi igrami z naslovom Gremo se špilat. Da bi otroke in mladostnike na njim zanimiv način povabili k igranju starih iger, smo igre z otroki tudi posneli in v publikacijo umestili QR kodo, preko katere je omogočen dostop do videoposnetkov s prikazom posameznih iger.

Zadnje posodobljeno: 06.04.2022
Objavljeno: 06.04.2022

Na podlagi slabših rezultatov na področju telesne dejavnosti otrok in mladostnikov smo v občinski akcijski plan umestili spodbujanje gibanja vseh generacij. Tako odrasli kot tudi otroci in mladostniki so zaradi premajhne telesne dejavnosti oziroma vse bolj sedečega življenjskega sloga izpostavljeni številnim dejavnikom tveganja za pojav različnih bolezni.

Zato smo v delovni skupini pripravili publikacijo s starimi gibalnimi igrami (fučka, gumitvist, zemljo krast, …) z naslovom Gremo se špilat, ki so jo v tiskani obliki prejeli otroci v starosti od 4 do 10 let, ki v občini Ravne na Koroškem obiskujejo vrtec in šolo.

Publikacija Gremo se špilat je dostopna tudi v spletni obliki na naslednji povezavi.

Igre naših babic, dedkov, stricev, tet, mam in očetov so bile zanimive in spodbudne za razvoj raznolikih gibalnih spretnosti. Da ne bi odšle v pozabo, smo jih zbrali v knjižici, ki naj služi kot priročnik ali preprosto navdih za ideje, kako preživeti dan na prostem s prijatelji, z družino.

Da bi otroke in mladostnike na njim zanimiv način povabili k igranju starih iger, smo igre z otroki tudi posneli. Tako smo v publikacijo umestili QR kodo, preko katere je omogočen dostop do videoposnetkov s prikazom posameznih iger.

V spontanih gibalnih igrah, prijaznih do narave in ljudi, poskušajmo prepoznati vrednost, ki krepi zdravje. Igre so priložnost za tkanje novih vezi ali za ohranjanje starih.

 

VABILO

Da bi igre čim bolj zaživele, vabimo starše skupaj z otroki in starimi starši, da se nam pridružijo v parku, kjer bomo skupaj oživeli igre naših babic in dedkov.

Vabimo vas na predstavitev priročnika Gremo se špilat,

ki bo v četrtek, 7. aprila 2022, ob svetovnem dnevu zdravja,

od 16. do 18. ure v Grajskem parku na Ravnah.

Nadaljnja druženja ob igrah bodo potekala enkrat mesečno, ob četrtkih ob 16h v Grajskem parku. Otroci bodo za udeležbo prejeli »štampiljko« v knjižico. Najbolj vztrajni bodo ob zaključku akcije, konec septembra, prejeli nagrado. O aktualnih terminih vas bomo sproti obveščali.

 

Povezave na prikaze iger najdete spodaj.

 

QR koda, preko katere je omogočen dostop do videoposnetkov s prikazom posameznih iger 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno