Območna enota Ravne na Koroškem

Lokalno povezovanje na različnih področjih

Območna enota Ravne na Koroškem

Ravne na Koroškem, 20. 6. 2023 -  V mesecu maju in juniju smo v regiji na več lokacijah sodelovali z različnimi vsebinami in partnerji, pridružili smo se tudi aktivnostim v okviru Tedna vseživljenjskega učenja (TVU), ki je potekal pod sloganom »Slovenija, učeča se dežela«.

Zadnje posodobljeno: 22.06.2023
Objavljeno: 22.06.2023
FOTO IN VIDEO UTRINKI

FOTO IN VIDEO UTRINKI

Tukaj najdete foto in video utrinke.

16. maj 2023: Malčkov tek

16. maja 2023 smo sodelovali na tradicionalnem Malčkovem teku, kjer se druži veliko otrok in mladih družin z gibanjem v naravi. Največji rekreativni otroški tekaški dogodek na Koroškem se vsakoletno izpelje brez vstopnine. Mladi športniki se lahko preizkusijo na premagovanju razdalj od 250 d0 500 metrov. S tem se tudi najmlajše otroke spodbuja h gibanju in aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi, po gozdnih poteh. NIJZ Območna enota Ravne je sodelovala pri gibalnih delavnicah, z izvedbo “Starih iger”.

22. maja, Ribnica na Pohorju: Delavnice medgeneracijske izmenjave znanj

Na pobudo Lokalne akcijske skupine Mežiške doline, v sklopu delovne postaje KOR-NET smo pri Osnovni šoli Ribnica na Pohorju sodelovali na delavnicah medgeneracijske izmenjave znanj. Namen sodelovanja je bil aktiven pristop k ohranjanju, krepitvi in izboljšanju zdravja predšolskih in šolskih otrok v lokalni skupnosti.

NIJZ območna enota Ravne se je priključila z izvedbo zabavnih iger na prostem, saj se približujejo poletne počitnice in vsi si želimo, da bi jih preživeli brezskrbno, sproščeno in aktivno na prostem (v čim večji meri brez uporabe raznih zaslonov). Z otroki, ki obiskujejo osnovno šolo in vrtec na Ribnici na Pohorju, smo se igrali igre iz našega otroštva in otroštva babic, dedkov,…

Otroci so z veseljem sodelovali in se preizkušali v različnih spretnostih, ki jih je potrebno imeti pri posameznih igrah. Pri izvajanju določenih iger smo pri otrocih opazili izrazito slabe motorične sposobnosti. Ker je gibanje nujen del našega vsakdana, še posebej za otroke, si želimo in spodbujamo, da bi bili otroci telesno dejavni, po možnosti na prostem, v naravi.

24. maj, Slovenj Gradec: Parada učenja 2023

Na ta dan smo se v Mladinskem kulturnem centru predstavile učeče se skupnosti, pri čemer smo na naši stojnici ponujali gradiva s področja krepitve duševnega zdravja mladih, osveščali o virih pomoči in opozarjali na neupravičeno stigmo, ki se drži težav v duševnem zdravju. Med udeležence smo razdelili nekaj promocijskega gradiva Nacionalnega programa za duševno zdravje, programa MIRA. Tovrstni dogodki so vedno tudi dobra priložnost za povezovanje različnih služb in programov, ki delajo v dobrobit posameznikov in skupnosti.

V sklopu Tednov vseživljenjskega učenja smo 2. junija 2023 v sodelovanju z društvom Altra in Večgeneracijskim centrom izpeljali pogovor: Spet sem dobro… Pogovor z Milanom, ambasadorjem antistigma kampanje »Nisi okej? Povej naprej«. Milan je po izkušnji duševne motnje spregovoril o težavah, s katerimi se je soočal in opisal svojo pot okrevanja.

12. in 15. junij, Ravne na Koroškem: TVU 2023 – Slovenija, učeča se dežela

S svojimi aktivnostmi s področja krepitve zdravja, tako telesnega kot tudi duševnega, smo se tudi v letošnjem letu priključili Tednu vseživljenjskega učenja.

Psihološka prva pomoč

  1. junija smo v Koroškem medgeneracijskem centru izvedli predavanje Psihološka prva pomoč, pri katerem smo udeležence senzibilizirali za prepoznavo težav v duševnem zdravju, jih opremili z veščinami, na kakšen način pristopiti, začeti pogovor in jih vzpodbuditi za nadaljnje iskanje pomoči, predstavili smo tudi vse lokalno dostopne vire pomoči na področju duševnega zdravja. Na predavanjih vedno znova prepoznavamo, kako pomembne so te teme in kako malo priložnosti je za naslavljanje te problematike. Tovrstna usposabljanja prispevajo k večji pismenosti na področju duševnega zdravja in hkrati zmanjšujejo stigmo, le to pa navsezadnje omogoča zgodnejše iskanje pomoči in boljše okrevanje, tako zase kot za bližnje.

Gibalna aktivnost v Grajskem parku na Ravnah na Koroškem

Evropsko leto spretnosti kot krovna tema TVU 2023 je bila zelo blizu našim področjem dela. V sklopu naloge »Aktivno in zdravo staranje« se zavzemamo tudi za zmanjševanje osamljenosti in vključevanje starejših v lokalne aktivnosti in medgeneracijsko povezovanje. Zato smo po predavanju o psihološki prvi pomoči udeležence povabili še v Grajski park na igro z otroki iz Vrtca Ravne.

Pripravili smo igre, ki so primerne za vse generacije, npr. talno lestev, izvajanje različnih oblik hoje, teka ob podpori sočloveka ter tudi druge igre, ki se lahko izvajajo v parih ali v skupini.

Foto: arhiv NIJZ: priprava poligona (lestev, stožci, padalo)

13. junij, Mislinja: Dan zdravja v Občini Mislinja

Občina Mislinja vsako leto v mesecu juniju organizira Dan zdravja in k sodelovanju povabi različne organizacije iz regije: tiste, ki delujemo na področju preventive in krepitve zdravega življenjskega sloga ali virov pomoči, javne zavode in nevladne organizacije,… Tokrat smo združili moči Občina Mislinja, Zdravstveni dom Slovenj Gradec in Center za krepitev zdravja Koroška, Sožitje – društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenj Gradec; Slovensko društvo HOSPIC, enota Slovenj Gradec; dijakinje Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec, Osnovna šola in vrtec Mislinja, NIJZ OE Ravne na Koroškem in Fitko (maskota za spodbujanje gibanja in zdravega življenjskega sloga).

Občani in otroci so se lahko posladkali s sveže pripravljenimi sadnimi sokovi; spoznavali pravilne načine gibanja za različne starostne skupine; se igrali že pozabljene igre (fučka, gumitvist,…), si izmerili krvni tlak ali se naučili pravilnih temeljnih postopkov oživljanja. Poleg izvajanja različnih aktivnosti za in z obiskovalci dogodka, smo bili predstavniki sodelujočih organizacij obiskovalcem na voljo tudi z informacijami o naših dejavnostih; o načinih, kako krepiti zdrav življenjski slog; kje poiskati pomoč in podporo v primeru različnih oblik stisk ipd.

15. junij, Ravne na Koroškem: Rastemo odgovorno – gremo se špilat v naravo

15. junija smo se ponovno igrali v čudovitem Grajskem parku. K igralni urici smo tokrat povabili tabornike rodu Koroških jeklarjev Ravne na Koroškem ter mimoidoče občane in otroke.

Igrali smo se igre naših staršev, babic, dedkov, igre, ki so že malo pozabljene. S sodelovanjem in medgeneracijsko izmenjavo navodil za posamezno igro, so sodelujoči tudi te, že malo pozabljene igre, spet hitro osvojili.

Z igranjem poznanih iger starejših generacij smo želeli pri odraslih obuditi »otroka v sebi« in jih ponovno navdušiti nad igrami iz njihovega otroštva ter igre na tak način približati tudi mlajšim generacijam. Menimo, da so bile izvedbe spodbujanja enostavnih starih iger zelo uspešne- upamo, da se bo njihova ponovna uporaba širila med otroki in da bodo ob teh igrah razvijali tako svoje motorične spretnosti kot tudi krepili svojo kreativnost.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno