Območna enota Ravne na Koroškem

Ob dnevu za spremembe na Ravnah tudi »Dan brez alkohola«

Območna enota Ravne na Koroškem

V soboto, 22. aprila 2023, je na Mestni tržnici na Ravnah, v okviru Dneva za spremembe potekal tudi »Dan brez alkohola«, ki smo ga na NIJZ organizirali skupaj s pomočjo Občine Ravne na Koroškem.

Zadnje posodobljeno: 26.04.2023
Objavljeno: 26.04.2023

Dan brez alkohola smo začeli obeleževati pred 5 leti v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, saj želimo javnosti približati naša prizadevanja na tem področju. Z nami so tokrat sodelovali tudi Policijska postaja Ravne na Koroškem, Koroško društvo za boj proti raku ter Zdravstveno-vzgojni center Ravne na Koroškem ter ostala društva in organizacije, ki so se predstavili na stojnicah.

Na dogodku smo se pogovarjali o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu in predstavili vire pomoči in možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga. Obiskovalci so lahko s pomočjo očal, ki simulirajo različne stopnje opitosti, izkusili, kako alkohol negativno vpliva na naše motorične sposobnosti, policist pa jim je podrobneje predstavil tveganja, ki jih alkohol predstavlja v prometu. Vsako leto ugotavljamo tudi, da so obiskovalci presenečeni nad statistikami glede pitja alkohola v Sloveniji, prav tako nad miti, ki jih razbijamo preko sproščene igre »kolo sreče« na temo alkoholne problematike. Med miti, ki jih ovržemo je tudi ta, da je alkohol dober za kri.

Naslavljanje alkoholne problematike smo vključili še v Dan zdravja v Dravogradu (14. april 2023), kjer smo za odrasle obiskovalce pripravili predavanje z naslovom Tvegano in škodljivo pitje alkohola, za otroke OŠ Neznanih talcev in Vrtca Dravograd ter učence OŠ Šentjanž pri Dravogradu pa zanimive gibalno-informativne delavnice. Z informativno stojnico pa smo kot območna enota NIJZ bili 22. aprila prisotni tudi na dogodku Tek zdravja v Slovenj Gradcu.

Registrirana poraba alkohola je v Sloveniji v letu 2021 znašala 10,62 l čistega alkohola na prebivalca starejšega od 15 let. Številka je bila še leto prej nižja za skoraj liter čistega alkohola. Pri tem govorimo samo o registrirani porabi, vsa neregistrirana (v večini domača pridelava) številko povzdigne vsaj še za petino. Kar 55 % odraslega prebivalstva vsaj enkrat letno pije čezmerno (starost 18 – 74 let; CINDI 2020). To pomeni, da vsak drugi odrasli Slovenec, vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne, negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač.

V koroški regiji smo leta 2021 zabeležili manj visoko tveganega opijanja (31,6 %) kot pa je slovensko povprečje (43 %). V letu 2022 je bilo regijsko stanje na področju prometnih nesreč, kjer je povzročitelj pod vplivom alkohola, enako slovenskemu povprečju in sicer je bilo takšnih prometnih nesreč 8,9%. Stopnja bolezni pripisljivih alkoholu je bila v letu 2022 v regiji nekoliko nižja (1,7 na 1000 prebivalcev) od slovenskemu povprečja, ki znaša 1,8 na 1000 prebivalcev. Lokalne in bolj natančne podatke glede posledic pitja alkohola in drugih zdravstvenih kazalnikov lahko najdete na spletnem portalu Zdravje v občini.

Podrobneje smo predstavili tudi naše aktivnosti in delavnice, ki jih izvajamo v zdravstvenih domovih po Sloveniji, konkretneje v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja. To so brezplačna svetovanja za namen podpore pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola in delavnice Zdravi odnosi, ki so prav tako brezplačno dostopne v omenjenih centrih, vsakemu odraslemu posamezniku, ki bi želel pobližje pogledati in poskrbeti za svoje odnose z drugimi in za odnos do sebe. V naši regiji se lahko teh udeležite v zdravstvenih domovih Ravne na Kor., Dravograd in Slovenj Gradec, več informacij pa najdete tudi na spletni strani programa skupaj za zdravje.

Na voljo za dodatne informacije: Branka Božank (031 638 641).

Foto utrinke najdete v spletnem albumu tukaj.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno