Območna enota Ravne na Koroškem

Občina Ravne na Koroškem se je zaobljubila postati Dojenju prijazno mesto

Območna enota Ravne na Koroškem

Pobuda Dojenju prijazno mesto je nova tako v slovenskem, kot tudi v mednarodnem prostoru. Sloni na dokumentu »10 korakov do Dojenju prijaznega mesta«, ki je osnova za pridobitev naziva. Razvoj in implementacijo pobude podpira Ministrstvo za zdravje v sklopu sofinanciranja programov na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje do leta 2025.

Zadnje posodobljeno: 17.07.2023
Objavljeno: 17.07.2023

Gre za mednarodno pobudo, s katero si Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja (NOSD), ki deluje pod okriljem UNICEF-a Slovenija, pri nas prizadeva izboljšati pogostnost dojenja v lokalnem okolju, na področju celotnega mesta. Slovenj Gradec in Mislinja sta prvi občini v Sloveniji, ki se ponašata z nazivom Dojenju prijazno mesto in sta naziv pridobili že v letu 2022. Letos je k pridobivanju naziva pristopila tudi občina Ravne na Koroškem, Območna enota NIJZ Ravne na Koroškem v projektu sodeluje kot partner.

Skupaj s partnerji si bomo prizadevali za boljše zdravje – s povečanjem pogostosti dojenja se povečuje raven zdravja pri dojenih otrocih, materah in v celotni družbi. Z dojenjem se zmanjšujejo neenakosti, izboljšuje se okoljsko stanje in splošni dolgotrajni napredek v naši skupnosti. Tekom trajanja projekta bomo na otroških igriščih v vseh vaških skupnostih v občini postavili klopi za dojenje. Na strateških mestih se bodo uredili kotički za dojenje, ustanovili bomo podporno skupino za mamice, ki se bo srečevala enkrat mesečno. Vsakoletno bomo skupaj obeležili mednarodni teden dojenja z dogodkom v Grajskem parku na Ravnah.

 

10 korakov do Dojenju prijaznega mesta

  1. korak – Mesto ima napisano politiko o podpori dojenju, ki jo redno objavlja.
  2. korak – Mesto kot celota zagotavlja naklonjenost dojenju.
  3. korak – Vodstva zdravstvenih ustanov v mestu podpirajo optimalno dojenje.
  4. korak – Vse nosečnice so ustrezno poučene o prednostih dojenja, o tveganjih nepotrebne uporabe mlečne formule in kje lahko dobijo potrebno pomoč.
  5. korak – Zdravstvene ustanove v mestu so dojenju prijazne.
  6. korak – V mestu so na voljo skupine za pomoč doječim materam in svetovalci za dojenje.
  7. korak – Poslovni subjekti v mestu izkazujejo naklonjenost dojenju.
  8. korak – Poslovni subjekti, zlasti zdravstvene ustanove, upoštevajo in izpolnjujejo načela Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka.
  9. korak – Delovne organizacije v mestu poznajo in spoštujejo pravice doječih mater.
  10. korak – Vzgojno izobraževalne ustanove v mestu vključujejo vsebine o dojenju v učne programe.
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno