Območna enota Ravne na Koroškem

Otroci za večjo varnost v prometu

Območna enota Ravne na Koroškem

V želji, da z regijskimi deležniki skupaj doprinesemo svoj del k izboljšanju prometne varnosti na Koroškem, smo že deveto leto zaporedoma izpeljali preventivno akcijo Otroci za varnost v prometu, katere cilj je senzibilizirati različne javnosti glede problematike alkohola v prometu. Letos je sodelovalo 13 osnovnih šol s podružnicami, 5 vrtcev in 55 mentorjev. Zbrali smo tudi največje število izdelkov do sedaj, nekaj več kot 1100. K sodelovanju so letos pristopile vse štiri policijske postaje.

Zadnje posodobljeno: 15.11.2022
Objavljeno: 15.11.2022

Čas martinovega tradicionalno spremlja dobra in obilna hrana ter žal tudi precejšnje količine alkohola. Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, je v Sloveniji pogost spremljevalec družabnega življenja, vpet je v mnoge obrede in tradicije in posledično se po porabi čistega alkohola na odraslega prebivalca naša država uvršča med vodilne v Evropi. Spremlja nas na praznovanjih in pomembnih življenjskih dogodkih, naj bodo veseli ali žalostni; do pitja alkohola smo tolerantni, na drugi strani pa stigmatiziramo posameznike, ki se odločijo za zdravljenje alkoholizma. S svojim zgledom in vedenjem odrasli vplivamo tudi na to, da se vzorci pitja alkohola prenašajo dalje, iz roda v rod.

Ker se veliko ljudi na martinov vikend z avtom odpravi na kosilo ali večerjo, so po celotni Sloveniji že nekaj dni pred tem potekale poostrene kontrole prometa, s poudarkom na preverjanju psihofizičnega stanja voznikov. Policisti so tako v tednu pred martinovem izvajali preventivno akcijo Slovenija piha 0,0, ki jo skupaj organizirajo Ministrstvo za zdravje, Policija in Javna agencija RS za varnost prometa. Namen akcije je osveščati o nevarnosti udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjševati število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami.

V želji, da z regijskimi deležniki skupaj doprinesemo svoj del k izboljšanju prometne varnosti na Koroškem, smo že deveto leto zaporedoma izpeljali preventivno akcijo Otroci za varnost v prometu, ki jo je razvil NIJZ OE Murska Sobota. Na Koroškem smo akcijo prvič izvedli v letu 2014. Cilj programa je senzibilizirati različne javnosti glede problematike alkohola v prometu.

S ponosom lahko povemo, da je letos sodelovalo 13 osnovnih šol s podružnicami, 5 vrtcev in 55 mentorjev. Zbrali smo tudi največje število izdelkov, nekaj več kot 1100. K sodelovanju so letos pristopile vse štiri policijske postaje – Ravne na Koroškem, Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec in Dravograd, česar smo še posebej veseli.

V oktobru smo zbrane izdelke koroških vrtcev in šol, ki so jih otroci opremili s preventivnimi sporočili o varni vožnji in odgovornem vedenju v prometu, v petek, 11. 11. 2022, na martinovo in dan prej razdelili ustavljenim voznikom.

Izdelke so voznikom podelili bodisi policisti sami, bodisi skupaj z otroki in učitelji. Poleg otroškega izdelka so vozniki prejeli tudi gradivo projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, katerega cilj je zmanjšati tvegano in škodljivo pitje alkohola med odraslimi prebivalci Slovenije.

Odzivi vseh sodelujočih – voznikov, otrok, učiteljev ter policistov, so bili izjemno pozitivni, zato se že veselimo novih skupnih podvigov v naslednjem letu. Akcija je bila podprta tudi z medijske strani (Koroške novice, Koroški radio,…).

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje in upamo, da bodo odzivi na akcijo tudi prihodnje leto tako dobri.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno