Območna enota Ravne na Koroškem

Rožnati oktober – ozaveščanje o raku dojk

Območna enota Ravne na Koroškem

Ravne na Koroškem, 1. 10. 2021 - Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Koroškem, koroški zdravstveni domovi, Koroško društvo za boj proti raku, medgeneracijski centri in občine smo na pobudo Združenja Europa Donna tudi letos pristopili k akciji ozaveščanja občank in občanov o raku dojk tudi preko okraševanja dreves v rožnate dekoracije.

Zadnje posodobljeno: 01.10.2021
Objavljeno: 01.10.2021

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1.300 žensk in več kot deset moških, nekaj manj kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem ozaveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje. K odkrivanju manjših, netipnih sprememb (te so običajno manjše kot en centimeter) zagotovo pripomore organizirani državni presejalni program DORA, ki je od januarja 2018 prisoten po vsej Sloveniji.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje. Pri spremembah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom.

Video Redno mesečno samopregledovanje dojk – Europa Donna Slovenija

Pomembno je poudariti velik pomen pravočasnega, hitrega odkritja vseh sprememb na našem telesu in skrbi za naše zdravje tudi, ko smo zdravi.

Pri tem nam je lahko v pomoč Evropski kodeks proti raku, kjer najdemo dvanajst osnovnih  nasvetov proti raku: bodimo telesno aktivni, uživajmo uravnoteženo prehrano, izogibajmo se kajenju in pitju alkohola (informacije o virih pomoči lahko najdete na SOPA), udeležujmo se preventivnih presejalnih programov (DORAZORASVIT).

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno