Podatkovne zbirke in raziskave

Kdaj, kje in kako poteka pediatrična raziskava PREMS 2023–2024?

Podatkovne zbirke in raziskave

Nacionalna pediatrična raziskava se bo predvidoma pričela v septembru 2023 in bo trajala 6 mesecev. V raziskavi lahko sodelujejo vsi pediatrični pacienti, stari od 1 meseca do 18 let, ki se v času raziskave zdravijo v eni izmed sodelujočih bolnišnic in tudi zaključijo z bolnišnično obravnavo.

Zadnje posodobljeno: 23.08.2023
Objavljeno: 23.08.2023

 

Pozdravljeni otroci in starši,

zanima nas vaše mnenje o izkušnjah z bolnišnično oskrbo, zato vas vabimo, da sodelujete v raziskavi PREMS. Želimo, da nam poveste, kako doživljate zdravljenje in obravnavo v bolnišnici, saj je vaše mnenje za nas izjemno pomembno.

Cilj raziskave je pridobiti vpogled neposredno iz vaše perspektive, saj vemo, da imate pravico biti slišani in izražati svoje misli ter občutke. Zaposleni v bolnišnici želijo slišati vaše izkušnje in opažanja, saj jim bodo vaši odgovori pomagali prepoznati dobre prakse in možnosti za izboljšanje kakovosti zdravstvene oskrbe.

Zavedamo se, kako pomembno je, da so pri tem vaši odgovori popolnoma zaupni. Zato želimo poudariti, da je raziskava anonimna, ime in priimek ne bosta razkrita, in noben zdravstveni izvajalec ne bo imel vpogleda v odgovore. Vaše (ne)sodelovanje v raziskavi ne bo vplivalo na nadaljnjo zdravstveno oskrbo.

Bodo pa vaša mnenja in izkušnje ključnega pomena za izboljšanje našega dela in skupaj bomo lahko naredili boljšo izkušnjo zdravljenja za vse otroke in mladostnike. Rezultati raziskave bodo objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, s čimer bomo omogočili transparentnost in dostopnost do ugotovitev.

Hvala, ker si boste vzeli čas za sodelovanje. To nam veliko pomeni in skupaj bomo ustvarili boljše zdravstvene storitve za vas in vse vaše vrstnike.


Za otroke, stare 1 mesec do 8 let bodo vprašalnik izpolnjevali starši elektronsko preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Gre za spletni vprašalnik, do katerega bo mogoče dostopati z unikatnim geslom preko spletne povezave ali preko QR kode prejete v vabilu.

Otroci, stari 913 let, bodo lahko izpolnili papirnat vprašalnik, ki ga bodo nato vložili v prejeto kuverto z vnaprej plačano poštnino ter oddali v najbližji poštni nabiralnik. Vprašalnik je prilagojen kognitivnim zmožnostim otrok ter opremljen z zanimivimi sličicami ter opisi živali.

Mladostniki, stari 14–18 let, bodo prav tako lahko izpolnili spletno anketo in podali svoje izkušnje z zdravstveno obravnavo v bolnišnici. Prejeli bodo vabilo, v katerem bo navedena spletna povezava z geslom, prav tako pa tudi QR koda. Anketo bodo tako lahko izpolnili preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona.

Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko je ocenila raziskavo in podala pozitivno mnenje k izvedbi.


Ali je zagotovljena zaupnost zbranih podatkov?

Raziskava je popolnoma anonimna, v nobenem koraku ne razpolagamo s pacientovim imenom in priimkom. Zdravstveni izvajalec nikakor nima vpogleda do pacientovih osebnih odgovorov, prav tako njegovo (ne)sodelovanje nima vpliva na njegovo nadaljnjo zdravstveno oskrbo.


Rezultati

Rezultati raziskave PREMS 2023 – 2024 bodo objavljeni na tej spletni strani.

Sodelujoči zdravstveni izvajalci bodo prejeli svoje rezultate v obliki dvostranskega povzetka ključnih kazalnikov ter izpisa odgovorov pacientov na vprašanja odprtega tipa na elektronski naslov.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno