Podatkovne zbirke in raziskave

PREMS – pediatrija (0-18 let)

Podatkovne zbirke in raziskave

Izkušnje pediatričnih pacientov z obravnavo v bolnišnici.

Zadnje posodobljeno: 19.07.2023
Objavljeno: 19.07.2023

Na tem mestu objavljamo informacije in izsledke raziskav PREMS (Patient Reported Experience Measures), izvedenih pri pediatričnih pacientih.

Nacionalne raziskave PREMs – pediatrija se bodo izvajale v vnaprej določenih obdobjih, pri pacientih, ki bodo v času poteka raziskave zaključili svojo bolnišnično obravnavo. Nacionalna raziskava bo prvič izvedena v letu 2023, v letu 2022 pa je potekala pilotna raziskava.

Namen raziskav je dobiti vpogled v izkušnje z bolnišničnimi zdravstvenimi obravnavami neposredno s strani pediatričnih pacientov. Tudi tuja literatura priporoča, da se otroke in mladostnike vključi v merjenje izkušenj z zdravstveno oskrbo. Člena 12 in 13 Konvencije o otrokovih pravicah Organizacije Združenih Narodov iz leta 1989 prav tako določata, da imajo otroci pravico biti slišani in da imajo pravico do svobode izražanja.

Zdravstvenim izvajalcem in osebju bo tako omogočen vpogled v svoje delo skozi oči pacienta – otroka, mladostnika, kar bo prispevalo k prepoznavanju dobrih praks in priložnosti za izboljšanje kakovosti zdravstvene oskrbe.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno