Debelost

Debelost

Prekomerna telesna teža in debelost sta opredeljeni kot prekomerno kopičenje telesne maščobe, ki lahko poslabša zdravje, do česar pride največkrat zaradi prevelikega energijskega vnosa na eni in premajhne porabe energije z gibanjem na drugi strani.

Ne spreglejte
Najnovejše
gibanje

»Načrt pospešitve« Svetovne zdravstvene organizacije

Namen načrta pospešitve Svetovne zdravstvene organizacije (The WHO Acceleration Plan to STOP Obesity) je utrditi, določiti prednostne naloge in pospešiti ukrepanje proti epidemiji debelosti na ravni posameznih držav članic z enovitimi in usklajenimi prizadevanji ter v skladu s priporočili za krepitev in spremljanje odzivov na sladkorno bolezen v okviru nacionalnih programov za nenalezljive bolezni do leta 2030.

Preoblikovanje debelilnega okolja

Spreminjanje trenda otroške debelosti

Zdrava življenjska okolja za zdrave izbire

otroci, gibanje

Intervencije na primarni ravni za družine z debelimi otroci

Program preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov Program ZDAJ – Zdravje danes za jutri, se osredotoča na zdravstvene probleme kot so rast in razvoj, način življenja, ki vpliva na njihovo telesno, duševno in socialno zdravje. V sklopu preventivnih pregledov poteka tudi prehranska obravnava s ciljem zgodnje prepoznave in obravnave ogroženih otrok za debelost in zmanjšano telesno zmogljivost.

Spletna stran programa ZDAJ.net

Diet. Dieting concept. Healthy Food. Beautiful Young Woman choosing between fruits and unhelathy fast food

Intervencije na primarni ravni za odrasle

V sklopu preventivnega programa Skupaj za zdravje, ki sistemsko poteka v vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji, je prebivalcem omogočen dostop do različnih preventivnih programov pred kroničnimi boleznimi. V sklopu centrov za krepitev zdravja/zdravstvenovzgojnih centrov med drugim poteka prehranska obravnava in obravnava odraslih, ki se soočajo s prekomerno telesno maso in debelostjo.

Delavnica Zdravo prehranjevanje

Delavnica Zdravo hujšanje

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno