Prepovedane droge

Javnozdravstveni ukrep “nalokson za domov”

Prepovedane droge

Nalokson je opioidni antagonist, ki ga uporabljamo za izničenje učinkov opioidov pri prevelikem odmerku z opioidi. Ukrep »nalokson za domov« je javnozdravstveni ukrep, ki rešuje problem smrtnosti zaradi prevelikega odmerka z opioidi z izobraževanjem uporabnikov in morebitnih prič, kako preprečiti, prepoznati in se odzvati v primeru predoziranja.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 14.12.2022
Objavljeno: 14.12.2022

Preveliki odmerki zaradi opioidov so namreč v številnih državah EU eden glavnih vzrokov smrti med uporabniki prepovedanih drog. Smrt zaradi prevelikega odmerka (predoziranja) z opioidi običajno ne nastopi takoj, temveč v dveh do treh urah. V primeru prevelikega odmerjanja z opioidi lahko osebi pomembno pomagajo druge prisotne osebe. Poleg uporabe temeljnih postopkov oživljanja se pri zastrupitvi z opioidi se svetuje uporaba specifičnega narkotičnega (opiatnega) antagonista naloksona. Gre za varen in učinkovit antidot, ki hitro prekine nezavest in zastoj dihanja.

Prav zato je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) že leta 2014 izdala smernice, ki priporočajo, da države razširijo dostopnost naloksona za ljudi, pri katerih obstaja verjetnost, da bodo priče predoziranju v svoji skupnosti.

Več informacij je dosegljivih na naslednji povezavi.

Nalokson za domačo uporabo (nalokson za domov) je v Sloveniji na voljo v obliki pršila za nos. Zagotavljanje in izdaja od marca 2021 naloksona poteka v okviru javne zdravstvene mreže – Centrov za zdravljenje in preprečevanje odvisnosti od prepovedanih drog. Nalokson v obliki pršila za nos je namenjen za takojšnjo uporabo kot nujno zdravljenje ob prevelikem odmerku opioida ali sumu nanj.

Večina predoziranj se zgodi doma in ob prisotnosti druge osebe. Večina oseb, ki injicira droge, pa je že bila priča predoziranju ali so same doživele predoziranje. Zato so osebe, ki uporabljajo droge, njihovi prijatelji in družina, potencialni prvi odzivniki v nujnih primerih predoziranja.

Priporočila: Predoziranje z opioidnimi drogami in nalokson za domačo uporabo

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno