Preprečevanje poškodb

Otrok na kolesu

Preprečevanje poškodb

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 29.07.2022
Objavljeno: 29.07.2022

Pri kateri starosti gre lahko otrok s kolesom v promet

V starosti 4–5 let se otrok že zmore voziti z dvokolesom brez stranskih koleščkov, vendar se sme do 6. leta starosti voziti le na pešpoti ali v območju za pešce, na območju umirjenega prometa pa le v spremstvu polnoletne osebe

Otroci šele okrog 10. leta starosti razvijejo telesne in miselne sposobnosti, ki so potrebne za varno kolesarjenje na cesti, npr. usmerjanje vožnje glede na položaj drugih udeležencev v prometu, ustrezna ocena prometne situacije in pravilno reagiranje. Njihovo ravnanje v prometu je odvisno tudi od izkušenj in gostote prometa v okolju, kjer kolesarijo. Zato otroka do 10. leta starosti v prometu vedno spremljamo, spremstvo pa je potrebno toliko časa, dokler otrok, ne glede na svojo starost, ne dokaže, da razume nevarnosti v prometu in je sam sposoben varnega ravnanja. Tudi takrat se sme do dopolnjenega 14. leta starosti samostojno voziti s kolesom v prometu le, če ima kolesarsko izkaznico, ki jo pridobi po uspešno opravljenem usposabljanju za vožnjo kolesa. Ne glede na zakonska določila se priporoča, da otrok do 10. – 11. leta starosti kolesari le na neprometnih površinah.

 

Otrok naj vedno uporablja kolesarsko čelado

Uporaba kolesarske čelade je v Sloveniji zakonsko obvezna do dopolnjenega 18. leta starosti. Izberemo čelado, ki je primerna za otrokovo starost in velikost njegove glave. Za otroke, mlajše od 5 let, so izdelane posebne čelade, ki zagotavlja več zaščite tudi za zadnji del glave. Tovrstno čelado nekateri otroci prerastejo že pred 5. letom starosti in potrebujejo večjo. Čelado izberemo skupaj z otrokom, da lahko že v trgovini preverimo, če se dobro prilega njegovi glavi. 

Čelada mora biti pravilno nameščena in se mora dobro prilegati glavi:

  • Ko otrok strese z glavo levo-desno in naprej-nazaj, se čelada ne sme premikati.
  • Sega globoko na čelo, približno 3 cm (dva prsta) nad obrvi. Pri tem zadnji del čelade ne sme segati na otrokov vrat.
  • Zapeti paščki tvorijo črko V pod ušesi
  • Dolžino paščkov prilagodimo tako, da čelada dobro objame glavo. Med zapetimi paščki in brado naj bo za en prst prostora.

Opozorilo: za vožnjo s kolesom se ne uporablja čelade za rolkanje, razen če je bila čelada testirana tudi za ta namen in je to zapisano na oznaki.

Več o kolesarski čeladi

 

Velikost in tehnična brezhibnost kolesa

Otrok naj vozi le kolo, ki je primerno za njegovo starost in velikost, da ga bo lažje obvladoval. Kolo za mlajše otroke naj bo težko manj kot 40 % otrokove telesne mase, okvir naj bo trden in ergonomsko oblikovan. Razdalja med sprednjo in zadnjo osjo kolesa naj bo čim večja, ker to zagotavlja večjo stabilnost kolesa med vožnjo. 

Višina sedeža in krmila naj bosta enostavno nastavljiva, krmilo pa naj se obrača vstran samo do določenega kota. Višina sedeža v najnižjem položaju mora biti taka, da otrok, ki sedi na sedežu, z obema iztegnjenima nogama hkrati trdno stoji na tleh s celimi podplati. To mu omogoča, da se enostavno ustavi in ponovno zažene kolo, ne da bi padel. Ker otroci intenzivno rastejo, je treba višino sedeža in krmila sproti prilagajati otrokovi velikosti. 

Kolo mora imeti vso obvezno opremo: brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro, belo luč spredaj in rdečo luč zadaj, rdeči odsevnik zadaj, rumene ali oranžne odsevnike na pedalih, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike, zvonec. Zavore naj bodo nožne. Po 4. letu starosti ima večina otrok že dovolj razvito koordinacijo vida in gibov rok, da lahko uporabljajo tudi ročne zavore. Pri tem mora biti razdalja med ročko zavore in držalom krmila dovolj kratka, da otrok z lahkoto prime zavoro in jo aktivira.

Kolo mora biti tehnično brezhibno in redno vzdrževano. Naj nam preide v navado, da se pred vožnjo skupaj z otrokom prepričamo, ali so pnevmatike napolnjene in zavore pravilno delujejo.

 


Povezane teme

Otroški kolesarski sedež in prikolica

Kolesarjenje

Vožnja s poganjalčkom

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno