Tobačni in povezani izdelki

Zeliščne cigarete škodijo zdravju

Tobačni in povezani izdelki

Zeliščne cigarete, ki ne vsebujejo tobaka, se lahko zmotno smatrajo za varnejšo alternativo kajenju tobaka. Vendar pa tudi cigarete, ki ne vsebujejo tobaka oziroma nikotina, ob gorenju sproščajo zdravju škodljive snovi.

Zadnje posodobljeno: 10.04.2017
Objavljeno: 10.04.2017

V dimu zeliščnih cigaret so ogljikov monoksid, katran ter številne rakotvorne in zdravju škodljive snovi1-3, podobno kot v tobačnem dimu, s to razliko, da v zeliščnih cigaretah in njihovem dimu ni nikotina1-2.

V različnih raziskavah so namreč ugotovili, da so v dimu zeliščnih cigaret znatne količine katrana1-2 in ogljikovega monoksida1-3. Ravni ogljikovega monoksida v dimu zeliščnih cigaret lahko presegajo tiste v tobačnem dimu1. V dimu zeliščnih cigaret ni nikotina ali njegovih presnovkov, so pa različne rakotvorne in zdravju škodljive snovi, ki jih najdemo tudi v tobačnem dimu, nekatere od teh so prisotne celo v višjih ravneh kot v tobačnem dimu1. Raziskave tudi kažejo, da je mutageni potencial dima zeliščnih cigaret podoben tobačnemu1 ter, da dim zeliščnih cigaret vodi v spremembe dednega materiala (DNA) v pljučnih celicah. Te spremembe so potencialno rakotvorne, torej osnova za pojav pljučnega raka, raziskovalci pa so zaključili, da je tveganje pri kajenju zeliščnih cigaret podobno kot pri kajenju tobačnih4.

Ogljikov monoksid, katran ter rakotvorne in druge zdravju škodljive snovi v dimu zeliščnih cigaret predstavljajo tveganje za zdravje in lahko privedejo do bolezni srčno-žilnega sistema, različnih vrst raka, bolezni dihal in drugih bolezni.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je bil v Sloveniji potrjen februarja letos, zato izenačuje zeliščne cigarete s tobačnimi pri prepovedi kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih mestih, prepovedi prodaje mladoletnim ter prepovedi oglaševanja, promocije in razstavljanja teh izdelkov ter določa zdravstvena opozorila, ki morajo biti nameščena na embalaži zeliščnih izdelkov za kajenje.

 


Viri:

1. Bak JH, Lee SM, Lim HB. Safety assessment of mainstream smoke of herbal cigarette. Toxicol Res 2015; 31(1): 41-8.

2. Calafat AM, Polzin GM, Saylor J, Richter P, Ashley DL, Watson CH. Determination of tar, nicotine, and carbon monoxide yields in the mainstream smoke of selected international cigarettes. Tob Control 2004; 13(1): 45-51.

3. Groman E, Bernhard G, Blauensteiner D, Kunze U. A harmful aid to stopping smoking. Lancet 1999; 353(9151): 466-7.

4. Jorgensen ED, Zhao H, Traganos F, Albino AP, Darzynkiewicz Z. DNA damage response induced by exposure of human lung adenocarcinoma cells to smoke from tobacco- and nicotine-free cigarettes. Cell Cycle 2010; 9(11): 2170-6.


Dodatno gradivo:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno