Območna enota Celje

Območna enota Celje

Najnovejše

Članki

Območna enota Celje

O zdravem načinu življenja tudi na letošnjem 55. sejmu MOS v Celju

V Celju se je od 13. do 17. septembra 2023 odvijal že 55. Mednarodni obrtni sejem. Letošnji sejem je po podatkih organizatorja obiskalo okoli 65.000 obiskovalcev.

Območna enota Celje

Celjski epidemiološki vestnik

Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje vsak mesec pripravi poročilo o številu prijav nalezljivih bolezni.

Moje okolje

Poplave v Sloveniji

Varnost in pripravljenost v primeru poplav.

Duševno zdravje

Prva pomoč v duševni stiski ob poplavah

Na poplave, ki so Slovenijo prizadele v preteklih dneh, se ljudje odzivamo zelo različno. V takšnih okoliščinah potrebujemo podporo sočloveka in razumevanje. Pri zelo hudih stiskah pa je potrebna strokovna pomoč. Bolj kot »prave besede« je pomembno, da smo na voljo drug za drugega in si nudimo praktično, psihološko in socialno pomoč. Vse skozi pa […]

Moje okolje

Preprečevanje črevesnih okužb pri odpravi posledic poplav

V času odpravljanja posledic poplav je izjemnega pomena preprečevanje črevesnih okužb, saj je tveganje za okužbe zaradi spremenjenih higienskih razmer, pomanjkanja pitne vode, in možnosti onesnaženja in okvar hrane, bistveno povečano.  

Območna enota Celje

Zdrave šole na kmetiji – lokalno in zdravo!

Na Območni enoti NIJZ Celje smo ob zaključku šolskega leta izvedli regijsko srečanje Zdravih šol malo drugače. Velik poudarek namenjamo lokalno pridelani in zdravi prehrani, zato smo si tokrat eno od lokalnih kmetij tudi ogledali. Prijazno so nas sprejeli na kmetiji Flis. Srečanja se je udeležilo 36 predstavnikov iz osnovnih in srednjih šol.

NIJZ

Počitniški koledar zdravja 2023

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo pripravili Počitniški koledar zdravja 2023, s katerim želimo vse otroke in mladostnike tudi med počitnicami spodbuditi k zdravemu načinu življenja, dobremu počutju in jih motivirati k lastni skrbi za svoje zdravje.

Območna enota Celje

Polnih 22 let spletnega svetovanja mladim – s pristno besedo v mladi svet

Spletna svetovalnica #Tosemjaz, ustanovljena leta 2001 v Celju, praznuje že 22 let neprekinjenega in stabilnega delovanja. Danes je to najstarejša in največja mladinska spletna svetovalnica v Sloveniji na področju javnega zdravja, specializirana za strokovno spletno podporo mladim.

Območna enota Celje

Evropski teden boja proti raku v Celju: kaj nam nudijo državni presejalni programi in kaj je modro, da storimo sami

Na prvi dan Evropskega tedna boja proti raku, četrtek, 25. maja 2023, smo strokovnjaki Območne enote Celje NIJZ v sodelovanju z ambasadorko Programa Svit, Društvom za boj proti raku regije Celje, Centrom za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje in Fakulteto za zdravstvene vede Celje v nakupovalnem središču Citycenter Celje pripravili informativno svetovalni dogodek za širšo […]

Območna enota Celje

Dan zdravja med Celjani

V središču Celja so 13. maja 2023 potekale različne aktivnosti v sklopu prireditve Dan zdravja v Celju. Strokovnjaki Območne enote Celje NIJZ so sodelovali z informativno stojnico, na kateri so obiskovalcem predstavljali tri vsebinske sklope o zdravju. Obiskovalce so seznanili s presejalnimi programi za zgodnje odkrivanje raka, priporočili za dobro spanje in z viri pomoči […]

Območna enota Celje

Za dobro počutje in sproščenost: vpeljimo v svoj vsakdan vsaj 30 minut živahne hoje vsaj pet dni v tednu

Kaj ugotavljate, ko pomislite na svoje ravnotežje, moč, gibljivost in vzdržljivost? Lahko svoje počutje še kako izboljšate? Ob letošnjem svetovnem dnevu gibanja, 10. maju, na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje pozivamo k vpeljevanju zmerno intenzivne hoje v vsakdanjik.

Območna enota Celje

V Celju po triletni prekinitvi ponovno skupaj v živo in za zdrav življenjski slog

V Celju so ob svetovnem dnevu zdravja izvedli tradicionalno strokovno srečanje, ki je bilo 12. 4. 2023 na 1. gimnaziji v Celju. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v sodelovanju z Mestno občino Celje, projektom Celje Zdravo mesto, Javnim zavodom Socio ter I. gimnazijo v Celju , organizirali strokovni posvet v živo, po tem […]

Območna enota Celje

Skrb za krepitev zdravja v Šentjurju

Na Mestnem trgu v Šentjurju je bila 12. aprila 2023 v sklopu Tedna zdravega mesta Šentjur osrednja prireditev z naslovom Skrb za krepitev zdravja.

Območna enota Celje

Promocija državnih presejalnih programov SVIT, ZORA in DORA na sejmu Altermed v Celju

V Celju so se od 17. do 19. marca 2023 odvijali pomladni sejmi Altermed & Green vita, Festival kave Slovenija, Api Slovenija ter Dnevi Lovstva & Dnevi ribištva.

Območna enota Celje

O presejalnih programih in skrbi za zdravje v tednu boja proti raku v Celju

Na območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo tudi letos obeležili že 40. slovenski teden boja proti raku, ki je potekal od 6. do 12. marca 2023, pod sloganom Slovenija pred novimi presejalnim programi za raka.

Območna enota Celje

Nagrajenka iz celjske regije za preprečevanje raka: družba Celjski sejem d. d.

Na slavnostni seji Zveze slovenskih društev za boj proti raku in regijskih društev za boj proti raku, ki je bila 9. marca 2023 na Ministrstvu za zdravje v Ljubljani, so podelili priznanja in plakete zaslužnim posameznikom in organizacijam za delo ter podporo na področju preprečevanja in zmanjševanja raka. Nagrajenka iz celjske regije je bila družba […]

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno