Območna enota Maribor

Samo trezen udeleženec v prometu je varen udeleženec v prometu

Območna enota Maribor

Nacionalni inštitut za javno zdravje - Območna enota Maribor vsako leto v sodelovanju s podravskimi osnovnimi šolami in Policijsko upravo Maribor izvede preventivno akcijo »Otroci za varnost v prometu« .

Zadnje posodobljeno: 14.11.2022
Objavljeno: 14.11.2022

 

V letošnji preventivni akciji je sodelovalo 14 podravskih osnovnih šol, 48 mentorjev in 887 učencev.

Sodelovale so naslednje osnovne šole:

1. OŠ Borci za severno mejo, Maribor8. OŠ Tabor I, Maribor
2. OŠ Ljudski vrt Ptuj, podružnica Grajena9. OŠ Lenart, Lenart v Slovenskih goricah
3. OŠ Draga Kobala, Maribor10. OŠ Lovrenc na Pohorju, Lovrenc na Pohorju
4. OŠ Starše, Starše11. OŠ Kungota, Zg. Kungota
5. OŠ Rudolfa Maistra, Šentilj12. OŠ Minke Namestnik – Sonje, Slovenska Bistrica
6. OŠ Rače, Rače13. OŠ Gustava Šiliha Laporje, Laporje
7. OŠ Bratov Polančičev, Maribor14. OŠ  Ormož, Ormož

 

V sklopu preventivne akcije »Otroci za varnost v prometu« se mentorji z otroci pogovarjajo o alkoholu v prometu, ozaveščajo o tem, da alkohol in udeležba v prometu  ne gresta skupaj in nato ustvarjajo likovne izdelke na to temo. Risbice otroci v času martinovega odnesejo domov svojim najbližjim skupaj z letakom in ključnim sporočilom:

 »SAMO TREZEN UDELEŽENEC V PROMETU JE VAREN UDELEŽENEC V PROMETU«

V ulični akciji, ki smo jo letos izvedli na Osnovni šoli Rudolfa Maistra Šentilj, pa so otroci skupaj s policijsko patruljo ključno sporočilo predali tudi naključnim udeležencem v prometu in jim zaželeli varno vožnjo brez alkohola.

Alkohol namreč že v majhnih količinah vpliva na spremembo vozniških sposobnosti (spremeni se zaznavanje, predvidevanje, presoja, odločanje in izvajanje), zato povečuje tveganje za nastanek prometne nezgode in težo poškodb.

Vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden najpogostejših dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nezgod in botruje kar 1/3 prometnih nezgod s smrtnim izidom, vendar jih lahko preprečimo s tem, da ne sedemo za volan v primeru, da pijemo alkoholne pijače.

Pitje alkoholnih pijač je v Sloveniji na žalost prepogost spremljevalec družabnega življenja, naša država se po porabi čistega alkohola na prebivalca uvršča v sam vrh med državami v Evropi. V letu 2021 je poraba čistega alkohola na slovenskega prebivalca, starega 15 let in več, znašala 10,62 l. Če to prevedemo v posamezne alkoholne pijače, bi to pomenilo 45,1 l vina in 84,6 l piva in 3,6 l žganih pijač.

Z vidika zdravja varna količina pitja alkohola ne obstaja, saj ta vpliva na pojav več kot 200 bolezenskih stanj, poškodb in zastrupitev. Posledice pitja alkoholnih pijač pa se ne kažejo samo v zdravju posameznika, ampak tudi v njegovem ožjem in širšem socialnem okolju, predstavljajo pa tudi finančno breme za celotno državo, predvsem pa za sistem zdravstvenega varstva.

Preventivna akcija »Otroci za varnost v prometu« poteka po vsej Sloveniji, več si lahko preberete v prispevku Otroci za varnost v prometu 2022.


Pripravila:

Breda Lukavečki Družovec, univ.dipl.soc.
NIJZ – Območna enota Maribor

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno