Območna enota Murska Sobota

»Goreče sporočilo 2022«

Območna enota Murska Sobota

Večina mladih ne kadi in si zasvojenosti s tobakom ne želi. S svojo pozitivno naravnanostjo lahko tudi sami prispevajo za bolj zdravo življenje in okolje. Otroci in mladi so dobri zavezniki pri prenosu informacij o vrednoti zdravja in lahko vplivajo na odločitve in spremembe stališč svojih bližnjih in prijateljev.

Zadnje posodobljeno: 28.01.2022
Objavljeno: 28.01.2022

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota je v šolskem letu 2020/21 k sodelovanju v aktivnosti »Goreče sporočilo« povabila pomurske osnovne in srednje šole. Učenci in dijaki so se povabilu odzvali v lepem številu. »Goreče sporočilo« – aktivnost na področju spodbujanja nekajenja med mladimi | Nijz (enki.si)

Na NIJZ OE Murska Sobota smo se odločili, da z aktivnostjo nadaljujemo tudi v tem šolskem letu. Želimo spodbuditi posameznike, da motivirajo kadilce, ki jih osebno poznajo, da spremenijo svoje stališče do kajenja. Aktivnost je namenjena tudi tistim osebam, ki uporabljajo nekatere od novih oblik tobačnih izdelkov: elektronske cigarete, vodne pipe, ki vsebujejo nikotin in zdravju škodljive kemične snovi. Kadilcu ali uporabniku novih tobačnih izdelkov, namenimo svojo prijazno misel in skrb zanj, ki ga izrazimo z »Gorečim sporočilom«.

Otroci lahko nagovorijo svoje starše, sorojence, sorodnike, sosede, najstniki svoje vrstnike, aktivnosti se lahko  v podporo mlajšim pridružijo tudi odrasli.

Kako se lotiti izziva

Najmlajši udeleženci lahko naredijo voščilnico, ali risbico namenjeno izbrani osebi ter ji v sliki in besedi zaželijo kaj lepega povezanega z zdravjem. Vsi, ki poznajo in uporabljajo družbena omrežja, lahko svoje »Goreče sporočilo« poljubno opremijo in namenijo »svojem« kadilcu. Osebno sporočilo naj bo duhovito, prisrčno, zabavno, prijazno. Delimo ga kot SMS ali preko sodobnih komunikacijskih orodij (Viber, Messenger,…) in družbenih omrežij. Lahko je tudi GIF, meme…

Začetek in trajanje aktivnosti

Aktivnost poteka 4 mesece – začne se ob Dnevu brez cigarete 31. januarja in zaključi 31. maja, na dan, ko obeležujemo Svetovni dan brez tobaka. K promociji aktivnosti bomo povabili medije. Načrtujemo postavitev razstave prispevkov, ki bo dostopna širši javnosti in bo izvedena v skladu z Uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Osvojite nagrado

Posnetke ali screenshote poslanih sporočil ter voščilnic pošljite do 20. 5. 2022 na e-naslov: jadranka.jovanovic@nijz.si

Med zbranimi sporočili bomo izbrali 10 najbolj zanimivih, izvirnih in duhovitih sporočil ter jih nagradili s praktičnimi nagradami.

Eva Kurbos, OŠ SV. Jurij ob Ščavnici

 

Juta Grof, OŠ Puconci

 

Lana, OŠ Kobilje

 

Nuša Gomboc, Srednja zdravstvena šola Murska Sobota


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno