Območna enota Murska Sobota

»Goreče sporočilo« – aktivnost na področju spodbujanja nekajenja med mladimi

Območna enota Murska Sobota

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) spodbuja in organizira aktivnosti spodbujanja nekajenja med mladimi s ciljem preprečevanja začetka in nadaljevanja kajenja. Ob svetovnem dnevu brez tobaka so tudi regijske aktivnosti NIJZ OE usmerjene v spodbujanje opuščanja kajenja v različnih ciljnih skupinah ter v promocijo obstoječih programov pomoči.

Zadnje posodobljeno: 28.05.2021
Objavljeno: 28.05.2021

Novice glede podatkov o kajenju med mlajšo populacijo so zelo spodbudne, saj si vse več mladih zasvojenosti s tobakom ne želi. S svojo pozitivno naravnanostjo tudi sami lahko prispevajo k bolj zdravemu življenju in okolju. Otroci in mladostniki so dobri zavezniki pri prenosu informacij o vrednoti zdravja in lahko vplivajo na odločitve in spremembe stališč svojih bližnjih in prijateljev.

»Goreče sporočilo » je zdravstvenovzgojna aktivnost, ki je   potekala  4 mesece –  začela se je ob dnevu brez cigarete 31. januarja  in zaključila  31. maja, na dan, ko obeležujemo Svetovni dan brez tobaka. Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota  z aktivnostjo  Goreče sporočilo spodbuja posameznike, da   kadilce, ki jih osebno poznajo, motivirajo k spremembi stališča  do kajenja. Namen aktivnosti je bil, da sodelujoči v aktivnosti   kadilcu namenijo svojo prijazno misel in skrb zanj, ki so ga izrazili z »Gorečim sporočilom«. Otroci so  lahko nagovorili svoje starše, sorojence, sorodnike, sosede, najstniki svoje vrstnike

Najmlajši udeleženci   so lahko  naredili voščilnico  ali risbico namenjeno   izbrani osebi in ji  v sliki in besedi zaželeli kaj lepega povezanega z zdravjem. Vsi, ki poznajo in uporabljajo družbena omrežja, so lahko  svoje »Goreče sporočilo« poljubno opremili in namenili »svojem« kadilcu.

V aktivnosti spodbujanja nekajenja je  sodelovalo  89 učencev in 14 mentorjev  iz 12 pomurskih osnovnih in srednjih šol:

 1. OŠ Apače – POŠ Stogovci
 2. OŠ Gornji Petrovci
 3. OŠ Ivana Cankarja Ljutomer
 4. OŠ Janka Ribiča Cezanjevci
 5. OŠ Kobilje
 6. OŠ Kuzma
 7. OŠ Miška Kranjca Velika Polana
 8. OŠ II Murska Sobota
 9. OŠ Odranci
 10. OŠ Puconci
 11. OŠ sv. Jurij ob Ščavnici
 12. Srednja zdravstvena šola Murska Sobota

Veseli smo  zelo dobrega odziva učencev, dijakov in njihovih mentorjev, kar je glede na celotno kompleksno situacijo  na vseh področjih, tudi v šolah,  presenetljivo velik.

Gospa Nina Škraban iz OŠ Mala Nedelja nam je sporočila, da je v sklopu natečaja »Goreče sporočilo« učiteljica likovne umetnosti ga. Zdenka Šafarič, izbrala 3 risbe, ki so “krožile” po elektronski pošti učencev, staršev. Na tak način so se odločili deliti sporočilo o škodljivosti kajenja in “promovirati” nekajenje.

G. Nino Gumilar, učitelj slovenščine iz OŠ Odranci nam je sporočil, da so skupaj z učenci  razredno uro na daljavo namenili pogovoru o škodljivosti kajenja.  Ob tej priložnosti je nastalo  nekaj posrečenih gorečih sporočil, ki nam  jih  je posredoval..

Poslana sporočila smo zbirali  od 31. januarja do 20. maja in izbrali  TOP 10 najbolj zanimivih, izvirnih in duhovitih sporočil.  Največ glasov za svoje izdelke so dobili učenci OŠ Puconci, pod mentorstvom  ga.Monike Vidmar,  prof. lik. vzgoje

Nagrajenci so :

1. Mark Abel Sijanta, 8.r. , OŠ Kuzma,  mentorica: Irena Grašič Arnuš

2. Nuša Gomboc, 1. b, Srednja zdravstvena šola MS, mentor:  Silvo Kociper

3. Juta Grof, OŠ Puconci, mentorica: Monika Vidmar

4. Neli Štaleker, OŠ Puconci, mentorica: Monika Vidmar

5. Lara Legenič, 7. r. OŠ Odranci, mentor: Nino Gumilar

6. Alen Stojiljković, OŠ Puconci, mentorica: Monika Vidmar

7. Tanja Gomilšek, OŠ sv. Jurij ob Ščavnici, mentorica: Mira Petek

8. Polona Norčič, OŠ Puconci, mentorica: Monika Vidmar

9.  Saška Spirić, OŠ Puconci, mentorica: Monika Vidmar

10. Eva Kurbos, 9.r. OŠ sv. Jurij ob Ščavnici, mentorica: Mira Petek

Ožji izbor  izbranih izdelkov bo  na ogled od petka, 28. maja do 4. junija  2021 v izložbenem oknu Galerije Murska Sobota.

Knjižne nagrade  najuspešnejšim udeležencem naše aktivnosti podarja NIJZ, so pa za kar nekaj lepih nagrad poskrbeli  Zavarovalnica Vzajemna in Doživljajski park Vulkanija od Grada. Obema se zahvaljujemo  za donacije nagrad.

Direktor poslovalnice Vzajemna Murska Sobota, g. Roman Buzeti, podpira aktivnosti  NIJZ OE MS povezane z  promocijo zdravega načina življenja v Pomurju . Tudi tokrat je  Zavarovalnica Vzajemna  je  vse nagrajence  obdarila za njihov trud in uspeh s praktičnimi nagradami.

Doživljajski park Vulkanija je vseh 10 nagrajencev povabil, da preživijo dan na Goričkem, kjer jih sredi neokrnjene narave čakajo zanimiva doživetja… Direktorica  Vulkanije, Gospa Danijela Krpič je  vsakemu nagrajencu podarila vstopnico za obisk in nepozabno potovanje v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino Zemlje in po geoloških značilnostih.

Vsem udeležencem v  naši aktivnosti Goreče sporočilo se lepo zahvaljujemo, želimo uspešen zaključek šolskega leta in lepe ter mirne počitnice.

Datoteke:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno