Območna enota Ravne na Koroškem

Didaktična igra Srečna dolina

Območna enota Ravne na Koroškem

Mesec junij je prav poseben mesec, saj obeležujemo svetovni dan okolja, dnevi so daljši, toplejši in otroke vse bolj mika igra v naravi, zato so tudi otroci v Zgornji Mežiški dolini vse bolj izpostavljeni lokalni okolici. Da bi bila njihova igra na prostem tudi varna, smo sodelavci Območne enote Ravne Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ponovno opozorili na poučno družabno igro Srečna dolina, ki smo jo nadgradili in z njo obiskali vse vrtce v Mežici, Žerjavu in Črni na Koroškem.

Zadnje posodobljeno: 23.06.2022
Objavljeno: 23.06.2022

Didaktična igra je nastala v sklopu Programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini in opozarja na specifiko obremenjenosti okolja s težkimi kovinami in prilagajanju življenja v takšnem okolju.

Otroci v starosti 3- 5 let so se zelo vživeli v igro, metali kocko in preštevali pike na zanimivih slikovnih ploskvah. Igra je nastala pred leti, v letošnjem letu pa smo ji dodali novo kocko. Le-ta je opremljena tudi s QR kodo, preko katere lahko odrasli dostopajo do podrobnejše vsebine za zmanjševanje izpostavljenosti otrok težkim kovinam.

Cilj igre je pridobivanje/učenje koristnih informacij v zvezi z zmanjšanjem izpostavljenosti otrok težkim kovinam iz okolja, s skrbjo za lastno zdravje in s poznavanjem nekaterih zgodovinskih in naravnih značilnosti Zgornje Mežiške doline.

Otroci so najprej preko poučne zgodbice Srečna dolina spoznali dva junaka – Zlatko Kolovratko in Hinka Potepinka, kako se pripravita na pohod, z vso opremo in na poteh doživita veliko zanimivih in lepih trenutkov ( rudniški rov, rudarji, gore, Kralj Matjaž, Perkmandlc, zaklad, …). Za pot potrebujeta veliko moči, zdrave hrane in telesne pripravljenosti. Skozi zgodbico in igralno podlago otroci spoznajo preventivne ukrepe, kako premagati svinec z ustreznim ravnanjem v domačem okolju, z varovalno prehrano (kalcij, železo in vitamin C) in ustrezno higieno (umivanje rok, mokro čiščenje in odstranjevanje prahu).

Zgodbo in igro si lahko podrobneje preberete in pogledate na spletnih povezavah:

Igra SREČNA DOLINA

IGRALNA KOCKA

Navodila za uporabo kocke

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno