Otroci

Otroci

Najnovejše

Članki

Mediji

Do dobre energije brez energijskih pijač

Nacionalni inštitut za javno zdravje, skupaj s partnerji, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, Sekcijo za primarno pediatrijo, Sekcijo za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, Fakulteto za šport, Inštitutom za nutricionistiko, Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez, SLOADO – Slovensko antidoping organizacijo in Zvezo potrošnikov Slovenije v tem tednu ponovno stopamo skupaj […]

Otroci

Spodbujanje branja – Zakaj je branje tako zelo pomembno?

Branje spodbuja otrokov intelektualni, čustveni in jezikovni razvoj, hrani njegovo domišljijo, pripomore k razvoju empatije in širi njegov besedni zaklad, vse to ugodno vpliva na njegov celostni razvoj.

Otroci

Elektronske cigarete in ogrevani tobačni izdelki ogrožajo naše okolje – Informacije za mladostnike

Elektronske cigarete in ogrevani tobačni izdelki predstavljajo še resnejšo grožnjo okolju kot tobačne cigarete. Za njih so značilni intenzivnejši proizvodni procesi in materiali, ki niso biološko razgradljivi in jih ni možno reciklirati.

Otroci

Elektronski zasloni – priporočila za uporabo pri otrocih in mladostnikih

Uporaba naprav z zasloni je v zadnjih letih močno porasla na vseh področjih življenja in pri vseh generacijah, tudi med otroki in mladostniki, kar je predvsem posledica razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije in njene vpetosti v vsakdanje življenje. Poleg televizije smo začeli množično uporabljati pametne telefone, tablice, računalnike, igralne konzole in pametne ure, ki omogočajo dostop do […]

NIJZ

Šolske torbe – z njimi povezane težave in možne rešitve

Vstop v šolo spremeni otrokovo življenje in njegove obremenitve postanejo večje. Da bi bil v šoli zadovoljen in uspešen, moramo poskrbeti za njegovo zdravje v najširšem smislu in eden izmed dejavnikov, katerega moramo upoštevati, je šolska torba.

Otroci

Slovenija gre v šolo 2023

Začetek novega šolskega leta je lahko priložnost, da starši skupaj z otroki na novo začrtamo ali vpeljemo novosti v dnevno rutino ter krepimo navade, ki bodo okrepile zdravje in dobro počutje vseh družinskih članov.

Otroci

Zadušitve majhnih otrok s hrano

S hrano se lahko zaduši vsak otrok, vendar so še posebej ogroženi otroci, mlajši od treh let. Majhni otroci imajo ozke dihalne poti, ki se zlahka zamašijo, in ker nimajo veliko izkušenj z žvečenjem, lahko vdihnejo cele koščke hrane.  

Otroci

Na pikniku

Izberemo primerno mesto za piknik

Mediji

Svetovni teden dojenja 2023

»Omogočimo dojenje: Podprimo zaposlene starše«

Otroci

Padci majhnih otrok skozi okno in z balkona

V poletnih dneh imamo okna in balkonska vrata pogosteje odprta, zato je velika nevarnost, da majhen otrok pade z višine. Ne zanašajmo se na okenske komarnike, ker se zlahka raztrgajo ali preluknjajo, če otrok pritiska nanje.

Otroci

Slovenija gre na počitnice 2023

S pričetkom šolskih počitnic, lahko otroci »odklopijo možgane«, se sprostijo in prepustijo prostemu času. Da pa v vsem prostem času ne bodo povesem neaktivni je pomembno, da jih spodbudimo k različnim dejavnostim. Opozoriti je potrebno tudi na zmerno in kontrolirano uporabo zaslonov.

Debelost

Best-ReMaP zaključni politični dialog v Bruslju

Včeraj je na stalnem predstavništvu Republike Slovenije v Bruslju potekal plenarni politični dialog projekta skupnega ukrepanja Best-ReMaP, ki ga je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Otroci

Trampolin

Za otroke in mladostnike se rekreativna uporaba trampolina odsvetuje.

Otroci

Otroško igrišče

Lepo vreme nas vabi, da gremo z otroki na igrišče. Preden se otrok povzpne na igrala in začne raziskovati, preverimo, ali je igrišče varno in smo pozorni na morebitne nevarnosti. Da bo igra kar se da varna, otroka spomnimo tudi na pravila varnega vedenja na igrišču, saj otroci med igro radi tvegajo. S tem preizkušajo […]

Mediji

Energijske pijače niso za otroke in mladostnike

Energijske pijače so povezane z vrsto zdravstvenih težav in tveganih vedenj pri otrocih in mladostnikih

Otroci

Slovenija gre v šolo 2019

Otroci bodo kmalu zakorakali v novo šolsko leto. To je čas, ko lahko v družini uvedemo tudi nekatere boljše in bolj zdrave življenjske navade. Z desetimi koraki si lahko družina začrta novo pot v bolj zdravo življenje.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno