Podatkovne zbirke in raziskave

PREMS – pediatrija (0-18 let) PILOT

Podatkovne zbirke in raziskave

PREMS - ped.: Pilotna raziskava o izkušnjah pediatričnih pacientov z obravnavo v bolnišnici

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 11.10.2022
Objavljeno: 11.10.2022

Kdaj, kje in kako poteka pilotna raziskava PREMS  – ped.?

Pilotna raziskava poteka od 17. oktobra do 17. decembra 2022, v zdravstveni dejavnosti pediatrija  v obeh univerzitetnih kliničnih centrih ter dveh splošnih bolnišnicah.

Na Pediatrični kliniki Ljubljana se raziskava izvaja na naslednjih oddelkih:

  • KO za nevrologijo
  • KO za imunologijo
  • KO za hematoonkologijo
  • Služba za kardiologijo
  • KO za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove
  • Služba za pljučne bolezni
  • KO za nefrologijo
  • KO za gastroenterologijo

V UKC Ljubljana se raziskava izvaja na Oddelku otroške kirurgije Kirurške klinike. V UKC Maribor se raziskava izvaja na Kliniki za pediatrijo. V raziskavi sodelujeta tudi SB Jesenice ter SB Slovenj Gradec.

Namen pilotne raziskave je pridobiti podatke o izkušnjah pediatričnih pacientov v bolnišnicah, s ciljem izboljšati kakovost zdravstvenih storitev, obenem pa tudi testirati metodologijo pred izvedbo nacionalne raziskave. Pilotna raziskava bo trajala približno 2 meseca.

V pilotni raziskavi lahko sodelujejo vsi pediatrični pacienti, stari od 1 meseca do 18 let, ki se v času raziskave zdravijo v eni izmed sodelujočih bolnišnic.

Za otroke, stare 1 mesec do 8 let bodo vprašalnik izpolnjevali starši elektronsko preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Gre za spletni vprašalnik, do katerega bo mogoče dostopati z unikatnim geslom preko spletne povezave ali preko QR kode.. Povezava do spletne ankete je dostopna tukaj.

Otroci, stari 9-13 let, bodo izpolnili papirnat vprašalnik, ki ga bodo nato  vložili v prejeto kuverto z vnaprej plačano poštnino ter oddali v najbližji poštni nabiralnik. Vprašalnik je prilagojen kognitivnim zmožnostim otrok ter opremljen z zanimivimi sličicami ter opisi živali. Vzorec papirnate oblike vprašalnika za otroke je na voljo na naslednji povezavi.

Mladostniki, stari 14-18 let, bodo prav tako lahko izpolnili spletno anketo in podali svoje izkušnje z zdravstveno obravnavo v bolnišnici. Prejeli bodo obvestilno pismo (letak), na katerem bo navedena spletna povezava z geslom, prav tako pa tudi QR koda. Anketo bodo tako lahko izpolnili preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Povezava do spletne ankete je dostopna tukaj.

Ali je zagotovljena zaupnost zbranih podatkov?

Vsi podatki, zbrani s to raziskavo, bodo popolnoma zaupni in skrbno varovani v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 67/07) in Splošno uredbo o varstvu podatkov (EU 2016/679). NIJZ varovanju osebnih podatkov namenja posebno pozornost in upošteva vso veljavno zakonodajo na tem področju. Objavljeni bodo le skupni rezultati (združeni podatki), podobno kot je prikazano spodaj. Vsa morebitna vprašanja v zvezi z varstvom osebnih podatkov lahko naslovite na vop@nijz.si.

Rezultati

Na tej spletni strani bodo za splošno javnost objavljeni rezultati pilotne raziskave na ravni Slovenije po posameznih starostnih skupinah.

Sodelujoči zdravstveni izvajalci bodo na svoj elektronski naslov prejeli svoje rezultate v obliki dvostranskega povzetka ključnih kazalnikov ter izpisa odgovorov pacientov na vprašanja odprtega tipa.

Zahvaljujemo se vam in vašim otrokom za pomoč pri izvedbi pilotne raziskave. V kolikor imate v zvezi z raziskavo kakršnokoli vprašanje, nam pišite na prems@nijz.si ali pokličite 01 2441 569.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno