Najnovejše

Članki

Nalezljive bolezni od A do Ž

Uši (naglavne uši)

Včasih je bila ušivost spremljevalka revščine in slabih higienskih navad, danes pa se pojavlja brez pravila, tudi v državah z najvišjim standardom. Najpogostejše so naglavne (sive) uši, ki ne prenašajo bolezni, vendar s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje. Objavljamo gradiva, ki naj bodo v pomoč pri preprečevanju uši in pri ravnanju v primeru, da se […]

Moje okolje

Uporaba solarijev med dijaki – zanimivosti iz raziskave

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo spomladi 2015 izvedli spletno anketo »Uporaba solarijev med dijaki«. Z anketo smo želeli ugotoviti, kakšen je odnos dijakov srednjih šol v Sloveniji do zagorelosti in uporabe solarijev.

Duševno zdravje

Obporodne duševne stiske

Rojstvo otroka je ena od zelo vznemirljivih življenjskih izkušenj, saj prinese mnogo veselja, zadovoljstva in drugih prijetnih občutkov. Nekatere ženske pa so po porodu lahko nerazpoložene, nemirne, jokave, žalostne ali jezne. To je lahko nekaj povsem normalnega, lahko pa se iz tega razvijejo različne duševne stiske.

Duševno zdravje

Kako preprečiti in obvladovati obporodne duševne stiske?

Med nosečnostjo in po porodu se lahko pojavijo različne duševne stiske, kot so poporodna otožnost, poporodna depresija in anksioznost ter poporodna psihoza, s katerimi se posameznice in njeni bližnji velikokrat ne znajo soočiti. Dobra novica je, da omenjene duševne stiske z določenimi ukrepi lahko uspešno preprečujemo in obvladujemo pred med in po porodu.

Duševno zdravje

Poporodna otožnost

Med nosečnostjo in po porodu se lahko pojavijo različne duševne stiske, med katere sodi tudi poporodna otožnost.

Duševno zdravje

Poporodna depresija in tesnoba

Poporodna depresija in anksioznost poleg poporodne otožnosti in poporodne psihoze sodita med duševne stiske, ki se lahko pojavijo med nosečnostjo in po porodu.

Duševno zdravje

Poporodna psihoza

Poporodna psihoza je ena izmed duševnih stisk, ki se lahko pojavijo med nosečnostjo in po porodu. Poporodna psihoza je bolezen in zahteva takojšnje zdravljenje. Posameznici priporočamo, da čim prej poišče strokovno pomoč. Kljub resnim težavam, ki se pojavijo pri psihozi, je dobra novica ta, da je zdravljenje učinkovito.

Moje okolje

Najpogostejša vprašanja in odgovori o plastenkah

Kakšna je razlika, če vodo pijemo direktno iz pipe ali pa iz plastenke (katere snovi so prisotne v plastenki)? Na plastenkah so različne označbe (številke), kaj pomenijo, kakšne plastenke poznamo in če je kakšna razlika? Na ta in še druga pogosta vprašanja vam odgovarjamo v prispevku.

Duševno zdravje

Z dobrimi sadovi za duševno zdravje

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so na novinarski konferenci predstavili rezultate javnozdravstvenega projekta MOČ za izboljševanje storitev na področju varovanja in krepitve duševnega zdravja.

Duševno zdravje

Kako strese stres?

Stres je fiziološki, psihološki in vedenjski odziv posameznika, ki se poskuša prilagoditi in privaditi potencialno škodljivim ali ogrožajočim dejavnikom, ki se imenujejo stresorji. Stresor je lahko dogodek, situacija, oseba ali predmet, ki ga posameznik doživi kot stresni element in zamaje njegovo ravnovesje, posledica pa je stresna reakcija.  

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno