Najnovejše

Članki

Duševno zdravje

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji covida-19 se zaključuje

Podatki

Prva objava: Z zdravjem povezan vedenjski slog

Raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog je bila v letu 2020 izvedena že šestič. Prvič je bila izvedena leta 2001, nato pa še v letih 2004, 2008, 2012, 2016 in zadnjič v letu 2020.

Mediji

26. junij 2021 – Mednarodni dan boja proti zlorabi drog in nezakonitemu trgovanju z drogami »Seznani se z dejstvi – rešuj življenja!«

Slogan letošnjega mednarodnega dneva boja proti zlorabi drog in nezakonitemu trgovanju z drogami se glasi »Seznani se z dejstvi – rešuj življenja!«, s čimer želi Organizacija združenih narodov opozoriti, kako pomembno je poznavanje točnih podatkov in resničnih dejstev o razširjenosti uporabe drog, o tveganjih, povezanih z uporabo drog, o kvalitetni preventivi, ki temelji na znanstvenih […]

Območna enota Celje

O alkoholu, tobaku, konoplji in drugih drogah – praktični napotki za starše mladostnikov

Na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje so letos izdali informativno e-gradivo z naslovom Alkohol, tobak, konoplja in druge droge med mladimi – informacije in napotki za starše. V gradivu so zbrali ključne informacije o alkoholu, elektronskih cigaretah, vodnih pipah, novih in brezdimnih tobačnih izdelkih, konoplji ter drugih prepovedanih drogah - s poudarkom na dizajnerskih drogah oziroma novih psihoaktivnih snoveh. Pri pogovoru z mladimi je izrednega pomena, da podajamo verodostojne informacije, sami jih namreč pogosto pridobivajo iz nepreverjenih virov. Staršem bo gradivo v pomoč pri spoznavanju tematike, še zlasti pa v pogovoru z njihovim mladostnikom. Teme pogovorov o psihoaktivnih snoveh so aktualne tudi v času poletnih počitnic.

Mediji

Slovenija gre na počitnice: oddahnimo si tudi od zaslonov

Pred nami je čas prostih dni, ko si lahko odpočijemo, smo dovolj časa zunaj na svežem zraku, se družimo in odmislimo vsakdanje obveznosti ter skrbi in naberemo novih moči. Odklopimo in oddahnemo pa si lahko tudi od zaslonov. To je pomembno za naše zdravje in dobro počutje.

Javna naročila

Nakup zdravila Palivizumab

Javna naročila

Vzdrževanje EUEZ (III.)

Cepljenje

Stališče NIJZ glede videa družinske zdravnice o prisotnosti kovin v cepivih in paličicah za odvzem brisa iz nosno-žrelnega prostora

Pred kratkim se je na socialnih omrežjih pojavil posnetek družinske zdravnice, Nade Hiti, ki v svojem videu komentira poskus, s katerim je želela ugotoviti prisotnost kovin v cepivih proti gripi, covid-19 in hepatitisu B ter na paličicah za odvzem brisa iz nosno-žrelnega prostora za dokazovanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Na NIJZ menimo, da je izvedba poskusa in interpretacija rezultatov v omenjenem videu metodološko sporna, neznanstvena in zavajajoča.

Območna enota Novo mesto

Počitniški koledar zdravja 2021

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo pripravili Počitniški koledar zdravja 2021, s katerim želimo vse otroke in mladostnike tudi med počitnicami spodbuditi k zdravemu načinu življenja, dobremu počutju in jih motivirati k lastni skrbi za svoje zdravje.

Območna enota Novo mesto

Varno kopanje v naravnih kopalnih vodah

Pred nami je za mnoge najlepši letni čas. Poletje prinaša tople, brezskrbne dneve z višjimi temperaturami, počitnice in osvežilno hlajenje v morju, reki, jezeru, bazenu … Med poletnim vzdušjem pa ne ne pozabimo na pravila varnega kopanja v površinskih vodah.

Duševno zdravje

Mladostniki iz manj premožnih družin v času covid-19 bolj ogroženi – namenimo jim večjo pozornost

V raziskavi, ki jo je NIJZ oktobra 2020 izvedel med učenci 9. razredov in dijaki 4. letnikov (vključenih je bilo 3052 mladostnikov), se je pokazalo, da so med mladostniki iz manj premožnih družin in tistimi iz bolj premožnih pomembne razlike v doživljanju pandemije, duševnem zdravju, tveganih vedenjih in drugimi z zdravjem povezanimi vedenji, zato jim […]

Alkohol

Kalorije v alkoholnih pijačah? Ni jih malo! Preverite v aplikaciji VešKajJeš

Poletje ne mine brez druženj, njihov (pre)pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O var¬nem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja: čim manj tem bolje, najbolje pa 0,0. Alkohol vsebuje tudi veliko kalorij in lahko pomembno prispeva k skupnemu dnevnemu energijskemu vnosu. Podatek o energijski vrednosti alkoholne pijače na označbi pogosto ni naveden, je pa zdaj na voljo vsem uporabnikom aplikacije VešKajJeš.

Območna enota Maribor

Projekt NiCE-life INTERREG CE – 3. regijska delavnica s temo Podpora neodvisnemu življenju krhkih starejših v domačem okolju – »Digitalna in zdravstvena pismenost«

V okviru aktivnosti v projektu NiCE-life je bila 15. junija 2021 izvedena 3. regijska delavnica z rdečo nitjo podpore neodvisnemu življenju krhkih starejših v domačem okolju, tokrat na temo digitalne in zdravstvene pismenosti. Uvodoma je prisotne pozdravila Olivera Stanojević Jerković, koordinatorica projekta.

Območna enota Murska Sobota

»Zgeni.se v poletje«

Poletje je pred vrati in prav tako tudi naša nova poletna akcija. Ker je bila zimska akcija »Zimska gibanica« zelo uspešna, smo se odločili, da tudi med poletnimi počitnicami ter dopustom spodbujamo k telesni aktivnosti.

Moje okolje

UV sevanje – kako se lahko zaščitim?

S pravilnim samozaščitnim ravnanjem lahko zmanjšamo ali preprečimo pojav škodljivih učinkov UV sevanja na naše telo in ostanemo zdravi.

Mediji

Poudarki Evropskega poročila o drogah 2021

Agencija EU za droge (EMCDDA) objavlja Evropsko poročilo o drogah 2021: Trendi in razvoj, najnovejši letni pregled stanja na področju drog v Evropi (1). Poročilo, ki temelji na podatkih iz 29 držav (EU 27, Turčija in Norveška), prikazuje nove vpoglede v zdravstvene in varnostne posledice naraščanja problematike drog ter dinamičnega trga drog odpornega na pandemijo COVID-19.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno