Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.« izpostavlja pomen vode, ki je bistvena za življenje na Zemlji. Pokriva večino zemeljske površine, sestavlja več kot dve tretjini našega telesa, proizvaja našo hrano […]
Za študente je novo študijsko leto začetek novih izzivov in priložnosti. Za marsikoga je to prvi večji korak na poti samostojnosti, učenja in odkrivanja. Soočajo se s številnimi spremembami in eno od ključnih področij, na katerem lahko sprejmejo pomembne odločitve, je prehrana. Pravilna prehrana je ključna za ohranjanje energije, zdravja in osredotočenosti med intenzivnim študijskim […]
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po dveh letih izvajanja izpostavlja projekt, s katerim smo razvili simbol PRAVA IZBIRA. Ta omogoča gostincem izpostavitev višje kakovosti njihove ponudbe, potrošnikom pa omogoča lažjo prepoznavo in izbiro prehransko ustreznejših obrokov.
Razpisujemo nove termine usposabljanj za pridobitev simbola Prava izbira
Z veseljem sporočamo, da je v zadnji izdaji revije The Parliament Magazine objavljen članek o projektu Best-ReMap z naslovom: “Od dokazov do dejanj: kako želi projekt Best-ReMaP prispevati k boljši kakovosti hrane, dobavljene evropskim državljanom.”
Izpostavite višjo kakovost ponudbe s pridobitvijo simbola Prava izbira
Generalna skupščina Združenih narodov je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane, ki ga obeležujemo petič. Letošnjemu dogodku se pridružuje tudi 60. obletnica delovanja Komisije Codex Alimentarius, ki poteka pod sloganom »Živilski standardi rešujejo življenja«.
#EUChooseSafeFood je nazaj s še več sodelujočimi državami!
Včeraj je na stalnem predstavništvu Republike Slovenije v Bruslju potekal plenarni politični dialog projekta skupnega ukrepanja Best-ReMaP, ki ga je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Večinoma v prazničnih dneh uživamo meso in mesne izdelke, pirhe (pobarvana jajca), potico, kruh in hren. V povprečju zaužijemo preveč energijsko bogate, slane, sladke in mastne hrane. Zato je še posebej pomembno, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. Pri hrani ostanimo zmerni, popijmo dovolj vode, […]
Eden od razlogov za to je nezdrava hrana. Zmanjšanje škodljivega trženja prehrane otrokom, izboljšanje sistema javnih naročil zdrave prehrane v javnih ustanovah in preoblikovanja živil so glavni cilji evropskega projekta skupnega ukrepanja Best-ReMaP, ki v Sloveniji poteka pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Čezmerno uživanje soli v prehrani je pomemben dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni in pomeni resno grožnjo za zdravje ljudi.
Uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. Vegetarijanstvo je kot način življenja in prehranjevanja v naši družbi prisotno že kar nekaj časa in ima mnogo privržencev, ki poudarjajo ugoden vpliv na zdravje in ostale prednosti vegetarijanskega načina prehranjevanja.
Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki traja od postavitve diagnoze do konca življenja. V Sloveniji število oseb s sladkorno boleznijo strmo narašča. Z zdravili za sladkorno bolezen se je leta 2010 zdravilo približno 92.000 ljudi, leta 2018 pa že 114.00. Število oseb s sladkorno boleznijo, ki vsako leto na novo začnejo prejemati zdravila, je v zadnjih letih v vsakem letu približno 10.000. Ocenjuje se, da je v Sloveniji 200.000 oseb s sladkorno boleznijo. Mnogi imajo sladkorno bolezen, vendar ker ne boli, še ne vedo zanjo.
Brez slabe vesti, vendar z razmislekom o morebitnih spremembah življenjskega sloga.