Nenalezljive bolezni

14. november 2022 – Svetovni dan sladkorne bolezni: Življenje s sladkorno boleznijo

Nenalezljive bolezni

Na letošnji, že 13. nacionalni konferenci o sladkorni bolezni je bilo izpostavljeno, kako je za čimbolj normalno življenje osebe s sladkorno boleznijo pomembno, da ima na voljo verodostojne, razumljive informacije, ter da ga podpiramo pri razvoju veščin, s katerimi življenje s sladkorno boleznijo teče čimbolj gladko. Svetovni dan sladkorne bolezni ponuja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu in o tem, kaj je treba storiti, za boljše preprečevanje, diagnosticiranje in obvladovanje bolezni.

Zadnje posodobljeno: 11.11.2022
Objavljeno: 11.11.2022

 

Obrat od poimenovanja “bolnika” s sladkorno boleznijo v “osebo” s sladkorno boleznijo  ponazarja, da je sladkorna  bolezen le ena od značilnosti tega posameznika, ki pa je še zdaleč ne opredeljuje v celoti. Zdravstvena pismenost recimo je pojem, ki zajema tako znanje, motivacijo in kompetence posameznikov za dostopanje do zdravstvenih informacij,  njihovo razumevanje, presojo in uporabo za vsakodnevne  odločitve, povezane s krepitvijo zdravja, preprečevanjem  bolezni in zdravstveno oskrbo. Seveda pa je pomembna  odgovornost tudi na nivoju zdravstvenih organizacij, da to omogočajo.

Ključni del nacionalne konference pa so bile predstavitve treh edukacijskih programov, ki so na voljo po celotni Sloveniji. Namenjeni so osebam z zvišanim krvnim sladkorjem, ki pa še ne zadošča kriterijem za sladkorno bolezen, ter osebam s sladkorno boleznijo tipa 2. Predstavljeni so bili pristopi in zanimivi pripomočki, ki jih uporabljamo za zanimive načine prenosa znanja in veščin, vključno s skupinsko dinamiko. Predstavljena je bila tudi poenotena pot oskrbe nosečnice s sladkorno boleznijo, saj tudi njihovo število iz leta v leto strmo narašča.

Za zaključek pa smo se ponovno vrnili na tiste značilnosti ne le posameznika, temveč tudi življenjske okoliščine, ki posameznike naredijo posebej ranljive v zvezi z njihovim zdravjem. Ti namreč nosijo največje breme sladkorne bolezni.

Ključna sporočila konference:

  • število oseb z na novo odkrito  sladkorno boleznijo se je v  letu 2021 in 2022 izjemno  povečalo, kar opažajo tudi v drugih  državah
  • med glavnimi vzroki za  hospitalizacijo so pogoste  bolezni srca in žilja
  • osebe s še nediagnosticirano sladkorno boleznijo  tipa 2 so starejše od 55 let in  imajo indeks telesne mase v območju  debelosti

 

13. Nacionalna konferenca o sladkorni bolezni je potekala v torek in sredo, 15. novembra 2022, v Ljubljani jo je bilo možno spremljati tudi preko spleta. Program konference je dostopen na naslednji povezavi.

Dodatna gradiva:

Video:

Predavanje dr. Heather L. Rogers: Implications of changing the wording from “patient with diabetes” to “person with diabetes”

13. Nacionalna konferenca o sladkorni bolezni

 

Tonske izjave:

 

Prezentacije na 13. konferenci o sladkorni bolezni

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno