Območna enota Maribor

Območna enota Maribor

Najnovejše

Članki

Območna enota Maribor

Regijska obeležitev svetovnega dneva duševnega zdravja

Na mariborski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo 11. 10. 2023 organizirali spletno strokovno srečanje z naslovom “Skupaj s starši do duševnega zdravja otrok in mladostnikov”.

Območna enota Maribor

Svitov dan z okroglo mizo

V petek, 20. oktobra 2023 je v Domu kulture Ormož potekal Svitov dan z okroglo mizo, ki ga je organiziral Zdravstveni dom Ormož. Svitov dan je strokovno srečanje Programa Svit, ki poteka vsako leto z namenom boljšega povezovanja in izmenjave izkušenj med ključnimi deležniki, ki so vključeni v njegovo izvajanje.

Območna enota Maribor

Rožnati oktober – mednarodni mesec boja proti raku dojk

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vsako leto obeležujemo rožnati oktober – svetovni mesec boja proti raku dojk, kadar z različnimi aktivnostmi poudarjamo pomen zdravega načina življenja, odgovornosti do lastnega zdravja ter pravočasnega odkrivanja zgodnjih oblik tovrstnega raka.

Območna enota Maribor

Spoznaj stročnice

Na Območni enoti Maribor Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo pripravili letak ”Spoznaj stročnice”, s katerim želimo otroke in mladostnike opozoriti, da so stročnice pomemben del zdrave prehrane. Vključeni so tudi primeri receptov jedi, ki vključujejo stročnice. Recepte so prispevali vrtci in osnovne šole iz Podravja, ki so se odzvali našemu povabilu k sodelovanju, za […]

Območna enota Maribor

Svetovni dan umivanja rok

Ob svetovnem dnevu umivanja rok (15.10.2023) smo za vas pripravili nekaj zelo enostavnih in praktičnih priporočil. Umivanje rok je osnovni in hkrati najpreprostejši ukrep pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni. Črevesne nalezljive bolezni, okužbe in zastrupitve s hrano se pogosto prenašajo preko kontaminiranih rok, ki so glavni prenašalec mikrobov na različne površine in ljudi, zato je […]

Območna enota Maribor

Strokovno srečanje “Sodelovanje institucij za pomoč otrokom iz družin, kjer je prisotna zasvojenost”

Območna enota Maribor

Regijsko strokovno srečanje »Varno in zdravo prehranjevanje v šolah in vrtcih v Podravju

Območna enota Maribor

Regijsko spletno strokovno srečanje v Podravju

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra s simbolom zelene pentljice, bomo na mariborski območni enoti NIJZ organizirali spletno strokovno srečanje z naslovom: “Skupaj s starši do duševnega zdravja otrok in mladostnikov”, ki bo potekalo 11. 10. 2023 s pričetkom ob 10. uri.

Območna enota Maribor

Evropski teden mobilnosti 2023

“Bodi aktiven vsak dan in počutil se boš odlično!”

Območna enota Maribor

Ptujski športni vikend

Na povabilo Zavoda za šport Ptuj smo se sodelavci Območne enote NIJZ Maribor udeležili Ptujskega športnega vikenda, ki je potekal v petek 15. 9. 2023.

Območna enota Maribor

10. september – Svetovni dan preprečevanja samomora

»Ustvarjajmo upanje z dejanji« je geslo, ki je že tretje leto zapored sporočilo ob obeležitvi svetovnega dne preprečevanja samomora. Samomor je globalni javnozdravstveni problem in po vsem svetu 10. septembra potekajo številne aktivnosti ozaveščanja o samomoru in možnostih njegovega preprečevanja.

Nenalezljive bolezni

Preventivno presejalno testiranje na okužbo z bakterijo H. pylori

Projekt EUROHELICAN – Preprečevanje raka želodca z iskanjem in zdravljenjem okužbe s Helicobacter pylori je prvi evropski projekt, v sklopu katerega bodo rezultati raziskave pokazali, ali se strategija “odkrij in zdravi” lahko uvede kot nov preventivni presejalni program za odkrivanje raka.

Moje okolje

Poplave v Sloveniji

Varnost in pripravljenost v primeru poplav.

Območna enota Maribor

Epidemiološko spremljanje nalezljivih bolezni v mariborski regiji

Mariborska območna enota NIJZ zbira prijave nalezljivih bolezni za prebivalce regije. Na podlagi prijav se proučujejo epidemiološke značilnosti pojavljanja nalezljivih bolezni v regiji ter izdelujejo regijske ocene tveganja. Enota vsako leto pripravi letno poročilo o epidemiološkem spremljanju nalezljivih bolezni v regiji.

Duševno zdravje

Prva pomoč v duševni stiski ob poplavah

Na poplave, ki so Slovenijo prizadele v preteklih dneh, se ljudje odzivamo zelo različno. V takšnih okoliščinah potrebujemo podporo sočloveka in razumevanje. Pri zelo hudih stiskah pa je potrebna strokovna pomoč. Bolj kot »prave besede« je pomembno, da smo na voljo drug za drugega in si nudimo praktično, psihološko in socialno pomoč. Vse skozi pa […]

Moje okolje

Preprečevanje črevesnih okužb pri odpravi posledic poplav

V času odpravljanja posledic poplav je izjemnega pomena preprečevanje črevesnih okužb, saj je tveganje za okužbe zaradi spremenjenih higienskih razmer, pomanjkanja pitne vode, in možnosti onesnaženja in okvar hrane, bistveno povečano.  

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno