EU menu LOT 2

EU menu LOT 2

Projekt Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) EU Menu je prva vseevropska raziskava, ki bo priskrbela standardizirane podatke o tem, kaj jedo ljudje v vseh državah in regijah EU. To bo omogočalo bolj natančne ocene izpostavljenosti in podpiralo odločevalce na področju prehrane in varne hrane.
 

Ne spreglejte
Najnovejše

Naslov projekta: EU menu LOT 2

Spletna stran projekta: https://www.efsa.europa.eu/en/data-report/food-consumption-data

Opis projekta

Nacionalni podatki o prehranskih navadah, prehranskih vnosih in zaužitih količinah posameznih živil pri posameznih skupinah prebivalcev Slovenije so nujna osnova za svetovanje in spodbujanje zdravega načina prehranjevanja, so vir raziskovalnih informacij in podpora ustvarjalcem nacionalnih politik. Slovenija se je s tem projektom pridružila skupini držav, ki po enotni metodologiji zbirajo podatke o zaužitih količinah posameznih živil pri odraslih prebivalcih Slovenije, kar bo omogočilo tudi bolj zanesljive ocene izpostavljenosti.

Projekt bo vzpostavil zbirke podatkov o zaužitih količinah živil v skupni European Food Consumption Database pri Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA).

Zagotovil bo nacionalno zbirko podatkov o zaužitih količinah živil, prehranskih navadah ter zdravstvenem stanju populacije od 10 let do 74 let starosti, ki je usklajena z metodologijo EFSA EU Menu.

Dodana vrednost

Reprezentativni nacionalni prehranski podatki za ocene prehranskih vnosov pomembnih hranil in ocene vnosa dejavnikov tveganja.

Informacije o prehranskih navadah v povezavi z zdravjem.

Informacije za kazalnike, ki so opredeljeni v Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti 2015–2025.

Podpora odločevalcem in možnost drugih raziskav s področja prehrane in zdravja.

Rezultati in gradiva

Pripravljeno znanstveno poročilo SI. Menu 2017/18 – Slovenian national dietary

survey on adolescents, adults and elderly.

Pripravljena nacionalna podatkovna baza raziskave EFSA – SI.Menu 2017/18.

Pripravljen in natisnjen sumarnik nacionalne prehranske raziskave SI.Menu 2017/18 z naslovom Različni vidiki prehranjevanja prebivalcev Slovenije v starosti od 3 mesecev do 74 let. 

Pripravljena in objavljena bodo poglavja zbranih podatkov na EFSA Comprehensive European Food Consumption Database.

Trajanje projekta: 10. 12. 2014–9. 6. 2019

Nosilna organizacija: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

Projektni partnerji: Inštitut Jožef Strefan (IJS), Univerzitetni klinični center – Pediatrična klinika (PEK), Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta (PEF) in Biotehnična fakulteta (BF), Inštitut za nutricionistiko NUTRIS, Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju (UPFVZ), Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede (UMFZV)

Financiranje: Evropska agencija za varnost hrane (EFSA)

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno