J5-5540 – Spolnost srednješolcev v Sloveniji

J5-5540 – Spolnost srednješolcev v Sloveniji

Spolnost srednješolcev v Sloveniji: vedenje, zdravje, stališča

Ne spreglejte
Najnovejše

Naziv projekta: Spolnost srednješolcev v sloveniji: vedenje, zdravje, stališča (J5-5540)

Trajanje projekta: 1.8.2013 – 31.7.2016 (podaljšan do 28.2.2017)

Projekt financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost.

Vloga NIJZ: Partner

Vodja projekta: red.prof.dr. Tina Kogovšek

Člani projektne skupine – Povezava SICRIS, na naslednji povezavi.

Povezava na SICRIS podatke za projektno skupino, na naslednji povezavi.

 

Opis projekta:

V letu 2016 se je zaključilo financiranje projekta pri ARRS. Zbrali smo podatke o poučenosti, stališčih, vedenju in spolnem zdravju mladostnikov, ter vseh vidikih spolnega izražanja mladostnikov, ki so jih kot znanstveno najpomembnejše prepoznale tuje raziskave.

Na NIJZ smo sodelovali pri pripravi orodij za zbiranje podatkov, kjer smo poleg tujih upoštevali tudi domačo raziskovalno tradicijo na tem področju. V letu 2016 smo sodelovali pri odločitvah v zvezi s pripravo podatkovne zbirke.

Raziskava bo dala podatke, ki so pomembni za pojasnjevanje povezanosti seksualnosti mladostnikov z družbenim in kulturnim kontekstom. Pridobljene informacije bodo v pomoč pri oblikovanju politik za promocijo spolnega in reproduktivnega zdravja.

Cilj raziskovalnega projekta je izpeljati prvo celovito raziskavo spolnosti in stališč v zvezi s spolnostjo na reprezentativnem vzorcu mladostnikov v starosti od 16 do 18 let. Zajeli bomo poučenost, stališča, vedenje in spolno zdravje mladostnikov, vse vidike spolnega izražanja mladostnikov, ki so jih kot znanstveno najpomembnejše prepoznale tuje raziskave. Pri pripravi orodij za zbiranje podatkov bomo poleg tujih upoštevali tudi domačo raziskovalno tradicijo na tem področju. Raziskava bo dala podatke, ki so pomembni za pojasnjevanje povezanosti seksualnosti mladostnikov z družbenim in kulturnim kontekstom. Pridobljene informacije bodo v pomoč pri oblikovanju politik za promocijo spolnega in reproduktivnega zdravja mladostnikov. Nosilna organizacija raziskovalnega projekta je Fakulteta za družbene vede, Univerze v Ljubljani.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno