JA ADVANTAGE

JA ADVANTAGE

Ne spreglejte
Najnovejše
advantage_logo_2_0

Naslov projekta:  Celosten pristop za spodbujanje starosti brez manjzmožnosti v Evropi: Pobuda ADVANTAGE (angl. A comprehensive approach to promote a disability-free Advanced age in Europe: the ADVANTAGE initiative)

Uradna spletna stran projekta je dostopna na naslednji povezavi (klik).

Facebook stran je dostopna na naslednji povezavi (klik).

Twitter profil je dostopen na naslednji povezavi (klik).

Na prejemanje elektronskih novic o rezultatih projekta se lahko prijavite na naslednji povezavi (klik).

Opis projekta

Projekt skupnega ukrepanja Advantage združuje 22 držav članic Evropske skupnosti in več kot 40 organizacij. Predstavlja priložnost širšega povezovanja in ozaveščanja strokovne in splošne javnosti o krhkosti in starostni oslabelosti, njunem obvladovanju ter možnih intervencijah na tem področju. Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je bilo na podlagi uspešnega sodelovanja in vodenja v številnih evropskih projektih zaupano vodenje delovnega področja obvladovanja krhkosti na ravni posameznika (WP 6).

Oblikovanje enotnega stališča na področju krhkosti v vseh državah članicah. NIJZ je vodil delovni paket 6 (DP 6) (Management of frailty at individual level) – Obvladovanje krhkosti na ravni posameznika:

  • preventiva,
  • klinični management,
  • prehrana,
  • telesna dejavnost in vadba,
  • zdravila,
  • informacijske in komunikacijske tehnologije.

Dodana vrednost

Povečan ugled NIJZ in Republiki Sloveniji kot vodji DP 6.

Povečanje lastnih kapacitet na področju analiz, zahtevnega anketiranja in diseminacije.

Rezultati in gradiva

V poročevalskem obdobju je potekalo intenzivno delo na pripravi osnutka temeljnega dokumenta projekta ”Frailty prevention approach” kot tudi priporočil državam članicam v obliki ”Road maps”. Sodelovali smo na srečanjih Road map (10. in 11. 4. 2019) v Atenah. Zadnje leto projekta je bilo usmerjeno v glavni izdelek DP 6, ki ga vodi NIJZ ”European guide on the management of frailty at individual level” in končni – glavni dokument celotnega projekta ”Frailty prevention approach”. Za oblikovanje in usklajevanje vsebinskega dela smo se udeležili in v večjem delu vodili delovni sestanek na 8. sestanku upravnega odbora, 9. in 10. 9. 2019 v Toledu, Španiji. Ob koncu projekta smo se še 26. 11. 2019 udeležili Generalne skupščine projekta in 27. 11. 2019 zaključne konference v Bruslju. V tem poročevalskem obdobju je prav tako potekala intenzivna diseminacija obstoječih izsledkov projekta, objavljenih je bilo osem pomembnih znanstvenih in strokovnih prispevkov.

V tem poročevalskem obdobju je prav tako potekala intenzivna diseminacija obstoječih izsledkov projekta: 20.–23. 3. 2019 na konferenci organizacijskih znanosti v Portorožu; 30. 5. 2019 – na konferenci Visoke zdravstvene šole v Celju in 6. 6. 2019 na mednarodni znanstveni konferenci Fakultete za zdravstvo Angele Boškin.

Ključni mejniki v obdobju:

  • pravočasna oddaja European guide on the management of frailty at individual level.

Rezultati:

Gradiva:

Trajanje projekta: 1. 1. 2017–31. 12. 2019

Nosilna organizacija: Hospital Universitario de Getafe -SERMAS, Španija

Projektni partner: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

Financiranje: Projekt skupnega ukrepanja o preprečevanju krhkosti (JA-ADVANTAGE) je sofinancirala Evropska skupnost v okviru tretjega zdravstvenega programa (2014–2020).

 

 

 

 

 

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno