Joint Action Health4EUKids

Joint Action Health4EUKids

Ne spreglejte
Najnovejše
Krotec

»Predstavili bomo uspešen finski primer dobre prakse smart family in uporabili njihove principe pozitivnega pristopa v aktivnostih za krepitev zdravja v mladih družinah. Program temelji na raziskavah in intervencijah na področjih zdravstva in socialnega varstva ter izobraževanja. Pri nas bo namenjen predvsem podpori materinstva in starševstva, da bodo družine v pričakovanju in tiste z majhnimi otroki lahko v čim večji meri ter na nevsiljiv način omogočile svojim otrokom čim boljše temelje zdravega načina življenja, ki bi se obdržali tudi v prihodnosti.«

Irena Krotec, dr. med., spec. javnega zdravja, IBCLC, vodja projekta na NIJZ

Naslov projekta: Joint Action for the implementation of best practices and research results on Healthy Lifestyle for the health promotion and prevention of non-communicable diseases and risk factors

Uradna spletna stran projekta: https://www.dypede.gr/health4eukids/

Socialna omrežja projekta:

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090745727911

Twitter: https://twitter.com/Health4EUkids

Instagram: https://www.instagram.com/health4eukids/

Youtube: https://www.youtube.com/@Health4EUkids/featured

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/health4eukids/

Opis projekta

Projekt je del širšega programa EU4Health, ki je bil sprejet kot odgovor na pandemijo covida-19, in je namenjen krepitvi krizne pripravljenosti EU ter zasleduje štiri splošne cilje: izboljšanje in krepitev zdravja, zaščito ljudi, zagotavljanje dostopa do zdravil, medicinskih pripomočkov in drugih pomembnih izdelkov ter krepitev zdravstvenih sistemov.

V projektu sodeluje 12 držav. Nosilka projekta je Grčija, sodelujoče članice pa so Belgija, Hrvaška, Finska, Madžarska, Italija, Litva, Malta, Poljska, Portugalska, Slovenija in Španija.

Pokriva področje promocije zdravja in preprečevanja nenalezljivih bolezni s prenosom dobrih praks in znanj o specifičnih dejavnikih tveganja za razvoj debelosti pri otrocih, identificiranih na podlagi predhodnih raziskav in intervencij.

Debelost v otroštvu je vedno večji problem, saj je debelost med otroci zelo razširjena, poleg tega pa ima pomembne zdravstvene posledice in posledično slabšo kvaliteto življenja, ki vodi v prezgodnjo smrt. Trend naraščanja debelosti se je v Sloveniji po letu 2010 obrnil navzdol, vendar pa je epidemija prinesla nove izzive na tem področju.

Dodana vrednost

Namen projekta je razviti in ovrednotiti intervencije za zmanjšanje debelosti med otroci, prilagojene ciljni populaciji, ki bodo naslavljale vedenje in socialne determinante debelosti. Pripravljene bodo intervencije na podlagi celovite analize izhodiščnega stanja v državi/regiji, stalnega sodelovanja deležnikov ter sistematičnega, celostnega, teoretično in empirično utemeljenega pristopa.

V okviru projekta bodo sodelujoče države implementirale eno ali obe dobri praksi – Grunau Moves iz Nemčije in/ali Smart Family s Finske ter razvijale politike za spodbujanje naložb v javno zdravje na ravni skupnosti.

  • Grunau Moves je program, katerega cilj je oblikovanje zdravju podpornih okolij v depriviligiranih območjih.
  • Smart Family (povezava na https://neuvokasperhe.fi/en/) pa je program, ki se osredotoča na zdravstveno vzgojno dejavnost družin preko zdravstvenega, vzgojno-izobraževalnega in socialnega varstva.

Vse sodelujoče države članice bodo promovirale zdrav način življenja v družinah s poudarkom na razumevanju družbenih norm, prepoznavanju zapostavljenih območij in zmanjševanju neenakosti v zdravju.

Pričakovani rezultati in gradiva

Pričakovani rezultati programa se osredotočajo na prepoznavanje konkretnih izzivov pri preprečevanju nenalezljivih bolezni in iskanje političnih rešitev v obliki podpore za implementacijo najboljših praks in pripravljenosti za iskanje inovativnih rešitev ter za sodelovanje med državami članicami in Evropsko komisijo. V Slovenij se bomo v okviru projekta osredotočili predvsem na družine z nosečnicami, dojenčki in malčki. Poudariti želimo pomen različnih determinant zdravja v obdobju prvih 1000 dni za vseživljenjsko zdravje in preprečevanje debelosti ter strokovno javnost seznaniti s pristopom spodbujanja družin k zdravemu življenjskemu slogu Smart Family.

Trajanje projekta: 1. 12. 2022–1. 12. 2025

Nosilna organizacija: 6th Health ADM (DYPEDE), Grčija

Projektni partnerji: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Finska, Fundacion para el Fomento de la Investigacion Sanitaria y Biomedica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), Španija, Ministerio da Saude – Republica Portuguesa (MS), Portugalska, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (CIPH), Hrvaška, Sciensano, Belgija, Nemzeti Nepegeszsegugyi Kozpont (NNK). Madžarska, Istituto Superiore Di Sanita (ISS), Italija, Kauno miesto savivaldybes visuomenes sveikatos biuras (KVSB), Litva, Ministry for Health – Government of Malta (MFH), Malta, Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ), Poljska

Financiranje: Evropska unija in HaDEA

Fotografije s srečanj:

Fotografija z uvodnega sestanka v Atenah, ki je potekal 7. in 8. 2. 2023

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno