Trans maščobe v živilih in njihov populacijski vnos (L3-7538)

Trans maščobe v živilih in njihov populacijski vnos (L3-7538)

Trans maščobe v živilih in njihov populacijski vnos – implikacije za javno zdravje (L3-7538)

Ne spreglejte
Najnovejše

Naslov projekta: Trans maščobe v živilih in njihov populacijski vnos (L3-7538)

Povezava na projektno skupino SICRIS: https://cris.cobiss.net/ecris/si/sl/project/10063

Nekaj povezav:

Znižujemo trans maščobe v prehrani

http://www.nutris.org/novice/250-nov-raziskovalni-projekt-trans-mascobe-v-zivilih-in-njihov-populacijski-vnos-implikacije-za-javno-zdravje.html

Opis projekta

Trans maščobne kisline (TMK) so prepoznane kot pomemben dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni (SŽB). V človeškem telesu se ne sintetizirajo in ne sodijo med snovi, ki so v prehrani potrebne. Poznani so še drugi negativni vplivi TMK na zdravje, med drugim zmanjšana porodna telesna masa in negativen vpliv na razvoj možganov. Medtem ko so TMK naravno prisotne v maščobah prežvekovalcev, je večina zaužitih TMK izvorno povezana z industrijskimi trans maščobami (I-TM), katerih vir so delno hidrogenirane maščobe (DHM).

Ključni cilji raziskovalnega projekta so identificirati živila, ki so glavni viri trans maščob (TMK) ter določiti vnos TMK v splošni populaciji in ključnih populacijskih skupinah. Pomemben raziskovalni izziv predstavlja razvoj metodološkega orodja za učinkovito identifikacijo populacijskih skupin s specifičnimi prehranskimi navadami (visoko izpostavljenostjo TMK), njihovega življenjskega sloga, skupnega vnosa TMK in s tem povezanimi zdravstvenimi tveganji.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vodi delovni paket 2 (DP 2) – Prehranski vnos TMK.

Dodana vrednost

Projekt bo doprinesel k razvoju področja raziskovanja prehranskih vnosov. Rezultati bodo omogočili vpogled v vlogo prehrane (TMK) pri poglabljanju socialnoekonomskih razlik med prebivalstvom Slovenije.

Rezultati in gradiva

Projekt se je zaključil. NIJZ je zaključil nalogo N2.1. – Ocena prehranskega vnosa TMK z uporabo podatkov o zaužitih količinah živil.

Priprava in obdelava zbranih podatkov o zaužitih količinah tistih živil, ki lahko vsebujejo trans maščobe (Raziskava SI.Menu 2017/18).

Trajanje projekta: 1. 3. 2016–31. 12. 2019

Nosilna organizacija: Inštitut za nutricionistiko, Slovenija

Projektni partnerji: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Univerza v Ljubljani, Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC), Inštitut Jožef Stefan (IJS)

Financiranje: Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS)

 

 

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno