Preprečevanje poškodb

Preprečevanje poškodb

Najnovejše

Članki

Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Otroci se že veselijo, da se bodo za noč čarovnic oblekli v čim bolj strašljive kostume in maske. Da se rajanje »čarovnic« in »duhov« ne bi končalo v solzah, se z otroki prej dogovorimo o spoštovanju pravil, ki bodo zmanjšala njihovo tveganje za različne poškodbe.

Preprečevanje poškodb

Varnost pred požarom doma

Doma lahko pride tudi do požara. Da bi zmanjšali tveganje, redno pregledujemo grelne naprave, vire energije in električno napeljavo, ki so pogosti povzročitelji požarov, če ne delujejo pravilno. Odkrite napake je treba čim prej odpraviti.

Preprečevanje poškodb

Varno v železniškem prometu

Preprečevanje poškodb

Previdnost pred zastrupitvami z ogljikovim monoksidom pri sanaciji poplav

Pred vstopom v prostore po poplavah vedno najprej zagotovimo, da smo varni pred električnim udarom in zastrupitvijo z različnimi plini. Ob tovrstnih izrednih dogodkih je na terenu povečana uporaba električnih agregatov in podobnih improviziranih naprav z motorji na notranje izgorevanje, zato je  izpostavljenost škodljivim plinom na prizadetih območjih lahko povečana.

Preprečevanje poškodb

Padec televizorja ali pohištva na otroka

Morda mislite, da prevračanje televizorja zdaj, ko so tanki LCD televizorji zamenjali težke katodne televizorje, ni več nevarno za otroke. Današnji modeli z ravnim ekranom so res precej lažji od starih televizorjev, vendar to ne pomeni, da so lahki. Najnovejši televizorji z ekranom velikih dimenzij skupaj s podstavkom tehtajo tudi 40-45 kg.

Preprečevanje poškodb

Padci otrok s pohištva in po stopnicah

Padci so najpogostejši vzrok za sprejem otrok v bolnišnico zaradi poškodb.

Preprečevanje poškodb

Ravnanje ob vbodu ali poškodbi z ostrim predmetom

Poškodbe z ostrim predmetom moramo pravočasno in pravilno obravnavati zaradi preprečevanja okužbe s tetanusom in okužbe s krvjo prenosljivimi virusi (virus hepatitisa B in C ter HIV).

Otroci

Zadušitve majhnih otrok s hrano

S hrano se lahko zaduši vsak otrok, vendar so še posebej ogroženi otroci, mlajši od treh let. Majhni otroci imajo ozke dihalne poti, ki se zlahka zamašijo, in ker nimajo veliko izkušenj z žvečenjem, lahko vdihnejo cele koščke hrane.  

Otroci

Na pikniku

Izberemo primerno mesto za piknik

Otroci

Padci majhnih otrok skozi okno in z balkona

V poletnih dneh imamo okna in balkonska vrata pogosteje odprta, zato je velika nevarnost, da majhen otrok pade z višine. Ne zanašajmo se na okenske komarnike, ker se zlahka raztrgajo ali preluknjajo, če otrok pritiska nanje.

Preprečevanje poškodb

Utopitve doma

Preprečevanje poškodb

Plavanje

V vročih dneh se skupaj z otroki radi ohladimo s plavanjem in vodnimi igrami v bazenu, jezeru ali morju, a pri tem ne pozabimo na varnost v vodi in ob njej. Najbolj ogroženi so otroci od 1. do 3. leta starosti, ki se največkrat utopijo ali »skoraj« utopijo v bazenu in vodah v naravi. Utopijo se lahko tudi starejši otroci, pa čeprav morda že znajo plavati.

Preprečevanje poškodb

Majhen otrok v varstvu pri starih starših

Dobro počutje in varnost naših vnukov nam je izredno pomembna. Preden nas vnuki obiščejo ali ostanejo pri nas doma, storimo vse, kar je mogoče, da zagotovimo njihovo varnost in zaščito. Priporočila za zagotavljanje varnosti majhnih otrok so se precej spremenila od takrat, ko smo imeli svoje otroke, zato si poglejmo nekaj nasvetov, kako ravnamo in […]

Otroci

Trampolin

Za otroke in mladostnike se rekreativna uporaba trampolina odsvetuje.

Preprečevanje poškodb

Igrala na domačem vrtu

Otroci med igro radi tvegajo, ker tako preizkušajo meje svojih telesnih zmožnosti, razvijajo zaznavno-motorične sposobnosti ter se naučijo izogibati in prilagoditi zahtevnemu okolju in dejavnostim.

Otroci

Otroško igrišče

Lepo vreme nas vabi, da gremo z otroki na igrišče. Preden se otrok povzpne na igrala in začne raziskovati, preverimo, ali je igrišče varno in smo pozorni na morebitne nevarnosti. Da bo igra kar se da varna, otroka spomnimo tudi na pravila varnega vedenja na igrišču, saj otroci med igro radi tvegajo. S tem preizkušajo […]

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno