Območna enota Ravne na Koroškem

Območna enota Ravne na Koroškem

Najnovejše

Članki

Območna enota Ravne na Koroškem

22.–28. oktober 2023: Mednarodni teden preprečevanja zastrupitev s svincem

V tednu med 22. in 28. oktobrom 2023 se odvija 11. mednarodni teden preprečevanja zastrupitev s svincem pod sloganom »Odpravimo zastrupljanje s svincem v otroštvu«. Namen tedna je opomniti deležnike, od vlad, društev, zdravstvenih organizacij do slehernega posameznika, na nesprejemljiva tveganja izpostavljenosti svincu in potrebo po ukrepanju za zaščito zdravja otrok. Kampanja temelji na uspehu […]

Območna enota Ravne na Koroškem

Kartice z recepti – ČOKO KAŠA

»Kako pripraviti preproste, hranilne, a hkrati okusne obroke v predšolskem obdobju, ko je prehrana, zaradi intenzivne rasti in razvoja otroka, še toliko bolj pomembna, časa za pripravo pa je ob sodobnem tempu življenja pogosto (pre)malo?!« Verjamemo, da si to vprašanje zastavlja marsikateri starš predšolskih in šolskih otrok, zato smo za vas v mesecu oktobru pripravili recept […]

Območna enota Ravne na Koroškem

Rezultati prevalenčne študije obremenjenosti otrok Mežiške doline s svincem

Na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem že od leta 2007 izvajamo Program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini.

Območna enota Ravne na Koroškem

Ob mednarodnem dnevu starejših akcija “Pokloni čas, polepšaj dan”

Vseslovenska akcija »Pokloni čas, polepšaj dan« bo tudi na Koroškem intenzivneje potekala med 29. septembrom in 1. oktobrom 2023, ko praznujemo mednarodni dan starejših. V okviru pobude se želimo približati predvsem tistim starejšim, ki so osamljeni, živijo oddaljeni od storitev, ki jih zanje ponujajo medgeneracijski centri in druga društva, ali pa zaradi določenih omejitev ne […]

Območna enota Ravne na Koroškem

Koroška v gibanju letos tudi v znamenju 30. obletnice Slovenske mreže zdravih šol

V tednu med 16. in 22. septembrom obeležujemo Evropski teden mobilnosti, ko vsako leto združimo moči Občina Ravne na Koroškem, NIJZ Območna enota Ravne in skupaj z društvi za zdravje, športnimi društvi in šolami izvedemo preventivno akcijo Koroška v gibanju. Letos se nam bodo pridružile tudi Zdrave šole iz regije, saj mreža praznuje 30 let. […]

Območna enota Ravne na Koroškem

Ustvarjalna pobuda “Tisto dobro med nami”

“Tisto dobro” se skriva v majhnih in velikih dejanjih naklonjenosti, v sočutnih odzivih, v skrbi za sočloveka in skupnost. Vabimo vas, da poiščete “tisto dobro” v vašem življenju in ga upodobite v fotografiji, risbi ali besedi.

Območna enota Ravne na Koroškem

Uršlarija – 9. september 2023 med 10. in 13. uro

Vabimo vas, da se nam v soboto, 9. septembra 2023, med 10. in 13. uro pridružite na Uršlji gori. Aktivnosti organiziramo zdravstveno-vzgojni centri (ZVC) in centri za krepitev zdravja (CKZ), Koronarni klub Mežiške doline, Gorska reševalna služba Koroške in NIJZ OE Ravne.

Moje okolje

Poplave v Sloveniji

Varnost in pripravljenost v primeru poplav.

Duševno zdravje

Prva pomoč v duševni stiski ob poplavah

Na poplave, ki so Slovenijo prizadele v preteklih dneh, se ljudje odzivamo zelo različno. V takšnih okoliščinah potrebujemo podporo sočloveka in razumevanje. Pri zelo hudih stiskah pa je potrebna strokovna pomoč. Bolj kot »prave besede« je pomembno, da smo na voljo drug za drugega in si nudimo praktično, psihološko in socialno pomoč. Vse skozi pa […]

Moje okolje

Preprečevanje črevesnih okužb pri odpravi posledic poplav

V času odpravljanja posledic poplav je izjemnega pomena preprečevanje črevesnih okužb, saj je tveganje za okužbe zaradi spremenjenih higienskih razmer, pomanjkanja pitne vode, in možnosti onesnaženja in okvar hrane, bistveno povečano.  

Območna enota Ravne na Koroškem

Občina Ravne na Koroškem se je zaobljubila postati Dojenju prijazno mesto

Pobuda Dojenju prijazno mesto je nova tako v slovenskem, kot tudi v mednarodnem prostoru. Sloni na dokumentu »10 korakov do Dojenju prijaznega mesta«, ki je osnova za pridobitev naziva. Razvoj in implementacijo pobude podpira Ministrstvo za zdravje v sklopu sofinanciranja programov na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje do leta 2025.

Območna enota Ravne na Koroškem

Lokalno povezovanje na različnih področjih

Ravne na Koroškem, 20. 6. 2023 –  V mesecu maju in juniju smo v regiji na več lokacijah sodelovali z različnimi vsebinami in partnerji, pridružili smo se tudi aktivnostim v okviru Tedna vseživljenjskega učenja (TVU), ki je potekal pod sloganom »Slovenija, učeča se dežela«.

Moje okolje

Prevalenčna študija obremenjenosti otrok s svincem

V zgornji Mežiški dolini je v preteklih 15 letih potekal program sanacije okolja z namenom zmanjšanja izpostavljenosti prebivalstva svincu. V okviru programa smo redno spremljali vsebnosti svinca v krvi otrok, ki se je v povprečju v tem obdobju precej znižala. V letošnjem letu zopet izvajamo prevalenčno študijo obremenjenosti otrok Mežiške doline s svincem.

NIJZ

Počitniški koledar zdravja 2023

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo pripravili Počitniški koledar zdravja 2023, s katerim želimo vse otroke in mladostnike tudi med počitnicami spodbuditi k zdravemu načinu življenja, dobremu počutju in jih motivirati k lastni skrbi za svoje zdravje.

Območna enota Ravne na Koroškem

Ob dnevu za spremembe na Ravnah tudi »Dan brez alkohola«

V soboto, 22. aprila 2023, je na Mestni tržnici na Ravnah, v okviru Dneva za spremembe potekal tudi »Dan brez alkohola«, ki smo ga na NIJZ organizirali skupaj s pomočjo Občine Ravne na Koroškem.

Območna enota Ravne na Koroškem

Otroci za večjo varnost v prometu

V želji, da z regijskimi deležniki skupaj doprinesemo svoj del k izboljšanju prometne varnosti na Koroškem, smo že deveto leto zaporedoma izpeljali preventivno akcijo Otroci za varnost v prometu, katere cilj je senzibilizirati različne javnosti glede problematike alkohola v prometu. Letos je sodelovalo 13 osnovnih šol s podružnicami, 5 vrtcev in 55 mentorjev. Zbrali smo […]

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno