Območna enota Ljubljana

Območna enota Ljubljana

Najnovejše

Članki

Območna enota Ljubljana

Obeležitev mednarodnega dne fetalnega alkoholnega sindroma v letu 2023

Vsako leto 9. septembra, ob 9. uri in 9 minut, v duhu simbolike števila 9, kot je mesecev nosečnosti, obeležimo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom.

Območna enota Ljubljana

Usposabljanje za pedagoške delavce: Iščemo vire za prave izbire – Z mladimi o nikotinskih izdelkih

Ob porastu rabe nikotinskih izdelkov med mladimi in zaradi večjega števila pobud s strani vzgojno izobraževalnih zavodov po izvajanju delavnic na to temo, smo se na OE Ljubljana odločili pripraviti usposabljanje za pedagoške oz. svetovalne delavce naše regije, na katerem bi podrobneje predstavili problematiko rabe nikotinskih izdelkov med mladimi, predstavili naše izkušnje izvajanja delavnic in […]

Območna enota Ljubljana

Voda – Prava izbira – Svetovni dan hrane

Voda je za življenje bistvenega pomena, saj je vključena v številne procese v našem telesu in opravlja različne funkcije. Ima pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, sestavlja prebavne, sklepne in druge telesne tekočine, pomaga pri delovanju možganov …

Območna enota Ljubljana

Teden mobilnosti in Svitov dan

V torek, 19. 9. 2023, smo sodelavci Enote za nenalezljive bolezni Območne enote Ljubljana na povabilo Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Trbovlje sodelovali na Svitovem dnevu, ki je v tednu mobilnosti potekal v Športnem parku Rudar v Trbovljah.

Moje okolje

Poplave v Sloveniji

Varnost in pripravljenost v primeru poplav.

Duševno zdravje

Prva pomoč v duševni stiski ob poplavah

Na poplave, ki so Slovenijo prizadele v preteklih dneh, se ljudje odzivamo zelo različno. V takšnih okoliščinah potrebujemo podporo sočloveka in razumevanje. Pri zelo hudih stiskah pa je potrebna strokovna pomoč. Bolj kot »prave besede« je pomembno, da smo na voljo drug za drugega in si nudimo praktično, psihološko in socialno pomoč. Vse skozi pa […]

Moje okolje

Preprečevanje črevesnih okužb pri odpravi posledic poplav

V času odpravljanja posledic poplav je izjemnega pomena preprečevanje črevesnih okužb, saj je tveganje za okužbe zaradi spremenjenih higienskih razmer, pomanjkanja pitne vode, in možnosti onesnaženja in okvar hrane, bistveno povečano.  

NIJZ

Počitniški koledar zdravja 2023

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo pripravili Počitniški koledar zdravja 2023, s katerim želimo vse otroke in mladostnike tudi med počitnicami spodbuditi k zdravemu načinu življenja, dobremu počutju in jih motivirati k lastni skrbi za svoje zdravje.

Območna enota Ljubljana

S partnerji v skupnem prizadevanju za krepitev zdravja in dobrega počutja prebivalcev

Sodelavci enote za nenalezljive bolezni območne enote Ljubljana se pogosto odzivamo povabilom in pobudam k sodelovanju pri prizadevanju za krepitev zdravja in dobrega počutja prebivalcev. V tem vidimo priložnost, da neposredno nagovorimo uporabnike zdravstvenih storitev, občutimo utrip lokalne skupnosti ter krepimo sodelovanje in odnose med pomembnimi deležniki v okolju. V mesecu maju smo imeli priložnost […]

Območna enota Ljubljana

Skupaj ob svetovnem dnevu zdravja v zdravstveni regiji Ljubljana

7. aprila, na dan, ko je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija, po vsem svetu obeležujemo svetovni dan zdravja. Letos smo zaposleni v Enoti za nenalezljive bolezni Območne enote Ljubljana NIJZ združili moči z različnimi partnerji in pripravili dogodke za splošno in drugo zainteresirano javnost. V tem obdobju smo se mudili v Ljubljani, Hrastniku in Logatcu, […]

Območna enota Ljubljana

O preventivi na področju alkohola tudi v Domžalah

V sodelovanju z Zdravstveno vzgojnim centrom Zdravstvenega doma Domžale smo sodelavci Območne enote Ljubljana Nacionalnega inštituta za javno zdravje v ponedeljek, 27. 3. 2023, organizirali stojnico za promocijo preventive na področju alkohola ter predavanje o pasteh čezmernega pitja.

Območna enota Ljubljana

Dan brez alkohola 2023 v Cerknem

V sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Idrija smo sodelavci Območne enote Ljubljana Nacionalnega inštituta za javno zdravje v četrtek, 16. 3. 2023, na ploščadi Centra za šolske in obšolske dejavnosti Cerkno organizirali preventivni dogodek Dan brez alkohola.

Območna enota Ljubljana

Regijska koordinacija Slovenske mreže Zdravih šol (SMZŠ)

Na NIJZ OE Ljubljana koordiniramo regijsko mrežo Zdravih šol, katere značilnosti in rezultati delovanja so opisani spodaj.

Alkohol

Otroci za varnost v prometu 2022

Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, je v Sloveniji pogost spremljevalec družabnega življenja. Vpet je v mnoge obrede in tradicije in posledično se po porabi čistega alkohola na odraslega prebivalca naša država uvršča med vodilne v Evropi.

Območna enota Ljubljana

Iščemo vire za zdrave izbire

V okviru svetovnega dne brez tobaka smo na območni enoti Ljubljana izvedli regijske aktivnosti namenjene mladim. Izvedli smo 10 ponovitev delavnice »Iščemo vire za zdrave izbire«. Delavnice se je skupaj udeležilo približno 340 mladih. Pogovarjali smo se o kajenju, novih tobačnih izdelkih in predvsem o tobačni industriji.

Območna enota Ljubljana

Svetovni dan hrane 2021

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno