Najnovejše

Članki

Mediji

31. maj – Svetovni dan brez tobaka: Odločeni! Opuščamo kajenje

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom »Odločeni! Opuščamo kajenje«. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, vse, ki kadijo, pa spodbujamo k opustitvi kajenja. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času covid–19 pa predstavlja še dodatne koristi za zdravje. Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek covid-19. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenja, svetujemo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji na voljo brezplačno.

Območna enota Celje

31. maj – svetovni dan brez tobaka: Opustitev kajenja koristi v kateri koli starosti

Celje, 28. maj 2021 – Letošnji svetovni dan brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, je usmerjen v ozaveščanje o koristih in pozitivnih vidikih opuščanja kajenja, tako v času prisotnosti bolezni covid-19 kot tudi sicer. Posameznik, ki uspe opustiti kajenje v katerem koli življenjskem obdobju, lahko pričakuje pozitivne učinke na zdravje. Če uspe kajenje opustiti pred 40. letom starosti, pa bodo te koristi največje, so poudarili na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Območna enota Kranj

31. maj – svetovni dan brez tobaka ”Odločeni! Opuščamo kajenje”

Območna enota Murska Sobota

»Goreče sporočilo« – aktivnost na področju spodbujanja nekajenja med mladimi

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) spodbuja in organizira aktivnosti spodbujanja nekajenja med mladimi s ciljem preprečevanja začetka in nadaljevanja kajenja. Ob svetovnem dnevu brez tobaka so tudi regijske aktivnosti NIJZ OE usmerjene v spodbujanje opuščanja kajenja v različnih ciljnih skupinah ter v promocijo obstoječih programov pomoči.

Moje okolje

Ocena bivalnega okolja – kako bi ocenili svoje bivalno okolje?

Ocena bivalnega okolja je anketa, ki nam omogoča izdelavo ocene potreb deležnikov ter pomaga pri določevanju prednostnih nalog pri medsektorskem načrtovanju razvoja bivalnega okolja, ki spodbuja zdravje oz. zdrav življenjski slog.

Duševno zdravje

Kako si lahko mladostniki sami pomagajo ob različnih stiskah?

Smo v času, ki predstavlja izziv za vse, tudi za otroke in mladostnike. Šolanje od doma, omejeno gibanje in druženje, negotovost ter hitre spremembe so pomembno spremenili naše vsakodnevno življenje in vplivali tudi na naše počutje. S sproščanjem nekaterih ukrepov smo sicer lahko nekoliko zadihali, hkrati pa se približuje tudi zaključek šolskega leta, ki marsikomu predstavlja močan vir stresa, skrbi in obremenitev.

Mediji

Ob Evropskem tednu boja proti raku o cepljenju proti HPV – cepljeni bodo tudi dečki

Ljubljana, 25. maj 2021 - Od 25. do 31. maja poteka pod okriljem Zveze evropskih društev proti raku (ECL) tradicionalni Evropski teden boja proti raku. Članica ECL je tudi Zveza slovenskih društev za boj proti raku, ki letos v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Ministrstvom za zdravje in Državnim programom obvladovanja raka v tem tednu opozarja na pomen cepljenja proti HPV pri obvladovanju raka. V šolskem letu 2021/22 bodo prvič po programu cepljenja proti HPV cepljeni tudi dečki.

Območna enota Murska Sobota

Posvet strokovne javnosti in lokalnih odločevalcev o problemu alkohola in konoplje v Pomurski regiji

Zavod VOZIM v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje vabi na posvet strokovne javnosti in lokalnih odločevalcev v Pomurski regiji o problemu alkohola in konoplje ter učinkoviti preventivi.

Območna enota Novo mesto

Svetovni dan brez tobaka 2021 – 31.maj; »Odločeni! Opuščamo kajenje«

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka. Ne le kajenje, ampak tudi izpostavljenost tobačnemu dimu iz okolja je povezana z obsežnimi škodljivimi učinki na zdravje, še posebej pri ranljivih skupinah. Kajenju tobaka pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na škodljive posledice rabe tobaka in spominjamo na ukrepe, ki zmanjšujejo njegovo uporabo ter varujejo zdravje ljudi. Tako kajenje kot pasivno kajenje (izpostavljenost tobačnemu dimu) sta eden od pomembnejših vzrokov nastanka bolezni srca in ožilja.

Območna enota Novo mesto

Zaščitimo se pred soncem

Prišla je pomlad, dan se je začel daljšati, temperature so višje, kar vpliva tudi na to, da več časa, še zlasti ob sončnih dnevih in v poletnih mesecih prebijemo na prostem. Prav je, da se zavedamo, da ima sonce poleg koristnih učinkov (nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba, toplota) tudi škodljive učinke na naše zdravje če se mu prekomerno izpostavljamo.

Mediji

Program Svit je prejel nagrado Prizma

Program Svit je  maja 2021 prejel nagrado Prizma, nacionalno strokovno nagrado za odličnost izvedenih komunikacijskih programov na področju odnosov z javnostmi, ki jo podeljuje Slovensko društvo za odnose z javnostmi.

Javna naročila

TP ELENA – IZDELAVA PID PZI

Območna enota Maribor

Svetovni dan brez tobaka 2021 – ”Odločeni! Opuščamo kajenje”

Svetovni dan brez tobaka, ki ga vsako leto obeležujemo 31. maja, pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Uporabi tobaka in pasivnemu kajenju (izpostavljenosti tobačnemu dimu drugih) pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na hude posledice obeh, spodbujamo k opustitvi uporabe tobačnih izdelkov, zmanjševanju pasivnega kajenja ter spomnimo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi.

Življenjski slog

Izsledki 11. vala raziskave o vplivu pandemije na življenje (SI-PANDA)

Nacionalni inštitut za javno zdravje izvaja spletno panelno anketno raziskavo o vplivu pandemije na življenje (SI-PANDA), ki daje vpogled v boljše poznavanje in razumevanje vedenja ljudi v času med in po epidemiji covida-19 v Sloveniji. Raziskava med osebami, starimi med 18 in 74 let, poteka od 4. decembra 2020, v dvanajstih ponovitvah, enkrat na dva tedna.

Javna naročila

Računalniška oprema za leto 2021

Cepljenje

Obvestilo in navodila Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana glede trombemboličnih zapletov po cepljenju proti covid-19

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno